TOP

Inflatie zakt onder 10 procent, Zara sluit pashokjes tijdelijk en Pig&Hen lanceert vrouwenlijn

De inflatie is in juni onder de 10 procent gezakt en Patagonia en Makers Unite openen samen een reparatiepunt. Verder: Zara Hoofddorp sluit tijdelijk de pashokjes. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 1 juli.

Beeld: Pig & Hen

Pig&Hen lanceert vrouwenlijn

Het Amsterdamse sieradenmerk Pig&Hen heeft een lijn voor vrouwen gelanceerd. Tot vandaag richtte het merk zich uitsluitend op mannen. Dat meldt het merk in een persbericht. “Uit onze data blijkt dat meer dan de helft van de kopers vrouwen zijn, bijvoorbeeld doordat zij een cadeau kopen voor een man”, vertelt mede-oprichter Dominic Bakker. “Dit bracht ons op het idee om de collectie uit te breiden met armbanden voor vrouwen.” Bakker startte het merk in 2013 samen met Rutger Versluis. Inmiddels maken Thomas van der Kallen en Stefan Textor deel uit van het team mede-eigenaren. Pig & Hen wordt verkocht in meer dan 50 landen via verschillende webshops, de flagship store in Amsterdam, modewinkels, juweliers, warenhuizen en concept stores.

Inflatie zakt onder 10 procent

De inflatie was in juni 9,9 procent. Dat meldt het CBS op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex. Dat is nog steeds hoog, maar wel lager dan mei toen het 10,2 procent was. De laatste drie maanden daalt de inflatie steeds ten opzichte van de maand ervoor. Het is deze maand voor het eerst sinds februari dat de inflatie onder de 10 procent uitkomt. De lichte daling is mede veroorzaakt doordat de energieprijzen in juni minder hard stegen dan in mei. De prijzen van voedingsmiddelen, drank en tabak stegen daarentegen harder dan in mei. Het Centraal Planbureau acht de kans groot dat de inflatie op middellange termijn stabiel rond de 2 procent komt te liggen, schrijft De Ondernemer. Momenteel is er ook ruimte voor loonsverhoging zonder direct het risico te lopen op een zogeheten loonprijsspiraal, stelt het Centraal Planbureau (CPB) dat naar enkele scenario’s voor de ontwikkeling van de inflatie keek. FNV wil dat de lonen op zijn minst meestijgen met de inflatie.

Patagonia en Makers Unite openen reparatiepunt

Creatief textielplatform Makers Unite en outdoor kledingmerk Patagonia openen vandaag het United Repair Centre (URC) in Amsterdam. Het URC gaat jaarlijks 300.000 hoogwaardige kledingreparaties uitvoeren voor aangesloten merken en hun klanten, waarmee 1 miljoen kilo textielafval wordt bespaard. Dat staat in een persbericht. URC wil hiermee stimuleren dat reparatie en hergebruik onderdeel worden van het business- en verdienmodel van merken. De komende vijf jaar gaat URC mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding bieden, de komende jaren moeten er 300 studenten tot gecertificeerde textielherstellers worden opgeleid. De betrokken partijen zijn bijeengebracht door de Amsterdam Economic Board en worden gesteund door een consortium van Nederlandse investeerders met een focus op sociale impact.

Zara sluit tijdelijk pashokjes

In het Zara-filiaal in Hoofddorp zijn de pashokjes dicht, omdat er geen personeel is om daar klanten te helpen. Dat meldt Retailtrends. De winkelmanager zegt dat elk uur vier extra mensen nodig zijn om de paskamers open te houden en die zijn er gewoonweg niet. Klanten zonder toezicht van een medewerker de pashokjes in laten gaan is volgens het personeelslid geen optie. “Dan wordt het chaos en kunnen mensen ook makkelijker dingen stelen.” De pashokjes in dit filiaal blijven gesloten zolang de drukte en het personeelstekort aanhouden. Zara kon niet zeggen of dit probleem in meer vestigingen speelt.

Pinko komt met beachwearcollectie

Het Italiaanse mode- en accessoirelabel Pinko breidt voor zomer 2023 uit met een beachwearcollectie. Dat meldt vertegenwoordiger Fashion Club 70. Die bestaat uit bikini’s, tunieken en strandtassen die qua stijl aansluiten op de ready-to-wearcollectie. Pinko is al langer bezig met merkverbreding, vorig seizoen breidde het label nog uit met een speciale Dress to impress-lijn.

credit: Pinko