TOP

IJzeren jurken van Iris

Iris van Herpen, 24 jaar, showde afgelopen vrijdag op de AIFW haar derde zelfstandige collectie. En net als bij de vorige collecties, bestonden haar creaties ook nu uit opzienbare stukken. Zoals de jurken met grote corsages en rokken van ijzergaas.

In de collectie zaten deze keer ook een paar rustige stukken. Nauwsluitende jurken van leer en leren jurken versierd met metalen ringen. Maar over het algemeen zijn haar conceptuele creaties, allerminst draagbaar. “Maar dat hoeft ook niet.” Van Herpen: “Het is voor mij nog niet nodig om er van te leven. Het ontwerpen is voor mij gewoon een uitlaatklep. Het zit in me, en moet eruit.”

Deze collectie is geïnspireerd op de omhoogkruipende rook van een raffinaderij. Van Herpen: “De rookpluimen uit zo’n schoorsteen zien er in eerste instantie mooi uit. Maar de rook is natuurlijk vies en verontreinigd. Die tegenstelling wilde ik in mijn stukken laten zien.” Ook in het materiaal zit ook een tegenstelling. Het ijzergaas is een zwaar materiaal. Maar het gaas dat Iris gebruikt is zo licht dat het zelfs onder de naaimachine kan worden gelegd.