TOP

Huurprijzen dalen op A1-locaties

Het verminderd consumentenvertrouwen en de economische recessie leiden opnieuw tot dalende huurprijzen op A1-winkellocaties in Nederland. Dat stelt vastgoeddienstverlener Jones Lang LaSalle in een bericht op de eigen site.

In grote lijnen is de situatie op de Nederlandse winkelvastgoedmarkt volgens Jones Lang LaSalle als volgt: De winkelhuurprijzen op A1-locaties in Amsterdam, Den Haag en Groningen groeien als enige sterker dan inflatie. De polarisatie van de winkelhuurprijzen in de grote steden versus die in middelgrote en kleine steden zet door. Bovendien zijn de winkelhuurprijzen in 2010 en de eerste helft van 2011 gestabiliseerd.

Over 2011 constateert de vastgoeddienstverlener een daling van de huurprijzen voor winkelunits op A1-winkellocaties van circa 1,5 procent. Het was voor het eerst in 2009 dat de reële winkelhuurprijzen daalden, toen met 0,6 procent. In 2010 bedroeg de daling 0,4 procent. Daarna, gedurende de eerste helft van 2011 leek er een stabilisatie op handen. Het sterk gedaalde consumentenvertrouwen en het opnieuw aanbreken van een recessie hebben echter voor een verdere daling van de huurprijzen gezorgd in 2011.

Verschil grote en kleine steden
Wat de vraag naar winkelunits in A1-winkelgebieden betreft was er in 2011 een groot verschil tussen grote steden en de middelgrote en kleine steden. In grote steden (meer dan 100.000 inwoners) daalde de huurprijs met 0,3 procent nauwelijks. In kleinere steden was dat 2,5 procent. een verklaring is dat de grote steden in trek blijven voor de internationale retailketens. In Amsterdam (Kalverstraat), Den Haag (Spuistraat) en Groningen (Herestraat) groeide de huur zelfs sterker dan de inflatie. De sterkste daling werd genoteerd op A1-winkellocaties in Den Helder, Heerenveen, Hengelo, Hoogeveen, Sittard en Zutphen.

Jong publiek aantrekken
Richard Dallinga, directeur retail bij Jones Lang LaSalle Nederland: “Door de economisch moeilijke omstandigheden zijn er veel minder vastgoedtransacties dan in afgelopen jaren. Winkelhuurprijzen zijn momenteel sterk gebaseerd op sentiment. Hoewel 2012 economisch opnieuw een uitdagend jaar zal zijn, zie ik zeker kansen voor retailers die een jong publiek weten aan te trekken, zowel in de fysieke winkel als online. Daarnaast zien we een aantal succesvolle internationale retailers zoals Inditex, H&M en Primark die steeds vaker kiezen voor middelgrote en kleinere steden.”

Daarvoor moeten bestaande winkelgebieden volgens Jones Lang LaSalle aangepast worden op de wensen van internationale retailers. Volgens de vastgoeddienstverlener zijn deze in staat een positieve impuls te geven aan passantenstromen en daarmee aan de concurrentiepositie van de winkellocatie. Ga hier naar het nieuwsbericht van Jones Lang LaSalle

De tophuren van de vijf belangrijkste Nederlandse A1-winkellocaties zijn:

1.      Kalverstraat in Amsterdam – € 2.900

2.      Grote Staat in Maastricht – € 1.700

3.      De Lange Elisabethstraat in Utrecht – € 1.650

4.      Lijnbaan in Rotterdam – € 1.635

5.      Spuistraat in Den Haag – € 1.450