TOP

Huur grote winkelsteden licht gestegen

Door de crisis zijn de huurprijzen van A1-locaties in het eerste kwartaal van dit jaar licht gestegen. Dit maakte vastgoedbeheerder Jones Lang LaSalle (JLL) donderdag bekend in het Dutch Retail Market Bulletin.

De verminderde kooplust van consumenten zorgt niet alleen voor minder omzet, maar ook voor een stijging van het aantal leegstaande winkelpanden. Juist deze toenemende leegstand leidt tot druk op de huurprijzen.

Volgens JLL is niet alleen de toenemende leegstand van winkelpanden het probleem van de stijgende huurprijzen. Ook de huurwetten in Nederland zouden te veel bescherming bieden aan zittende winkeliers, waardoor er weinig doorstroming is. Omzetgerelateerde huurprijzen en afkoopsommen zijn volgens JLL mogelijkheden om verandering in de beperkte doorstroming en de huidige huurprijzen te brengen.

Jelger Zee van brancheorganisatie Detailhandel Nederland vindt flexibele huurprijzen alleen een goed idee als de huurprijs bij een dalende omzet omlaag gaat. In de praktijk gebeurt dit nu niet. ‘Voor kleine, zelfstandige winkeliers is dat funest.’

Huurstijging
Tot het einde van 2010 wordt een geringe huurstijging van 2,8 procent verwacht. Omdat de vraag naar winkelruimte buiten toplocaties afneemt, wordt er voor de huurprijzen in die gebieden een daling voorspeld.

Door de slechte doorstroming van winkeliers is leegstand op toplocaties schaars. Dit is volgens JLL, naast de kleine aantallen inwoners van grote Nederlandse steden, een belangrijke redenvoor internationale handelaren om Nederland links te laten liggen. Jelger Zee van Detailhandel Nederland vindt dit onzin. Tiffany & Co, Saint Tropez en Apple: allemaal hebben ze volgens hem het afgelopen jaar nieuwe vestigingen in Nederland geopend.