TOP

Hoge hakken slecht voor voeten én hersenen

Het dragen van hoge hakken kan niet alleen schadelijk zijn voor je voeten, onderzoekers hebben nu aangetoond dat het ook de hersenen kan aantasten.

Zo’n 80 procent van vrouwen zou als direct resultaat van het dragen van hoge hakken last hebben van voetproblemen. Volgens een onderzoek van de Britse Marie Claire hebben in Groot-Brittannië zo’n 200.000 vrouwen medisch advies gevraagd, omdat ze klachten hebben. Zo’n 10.000 vrouwen zijn ook daadwerkelijk aan hun voeten behandeld. Dat het dragen van hoge hakken schadelijk kan zijn, is door sterren als Victoria Beckham al bekend. Zij moest onlangs een operatie ondergaan, omdat ze altijd op zeer hoge hakken loopt. 

Hersenletsel
Nu hebben onderzoekers aangetoond dat ook de rug aangetast kan worden door stiletto’s. Het lopen op zeer hoge hakken verstoort volgens doktoren de natuurlijke lijn van de ruggengraat, waardoor zenuwen afgekneld kunnen worden. Naast zenuwen kunnen ook bloedvaten te weinig ruimte krijgen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn en op de lange termijn kan het zelfs de functionaliteit van de hersenen aantasten.

 

Cosmetische ingreep
Ook bleek uit hetzelfde onderzoek dat 65 procent van de ondervraagde vrouwen zo’n 40 uur per week op hoge hakken loopt. Van eenderde van deze vrouwen is de hak minimaal 10 centimeter hoog. Volgens de Britse Marie Claire is het dan ook niet verwonderlijk dat veel vrouwen voor ‘foot filler’ kiezen. Dit is een cosmetische behandeling met collageen, dat wordt geïnjecteerd in de bal van de voet. Door deze behandeling wordt het dragen van hoge schoenen comfortabeler. Deze behandeling wordt door een neuroloog in het blad wel afgeraden, omdat de ‘foot filler’ maar kort werkzaam is en het de kans op rug- en hersenletsel vergroot.