TOP

Hoe pak je de verlichting in je woning aan?

De juiste verlichting voor je woning vinden is een lastig proces. De juiste verlichting accentueert de spullen in je woning op de juiste manier en voorziet daarnaast de ruimten in de woning van voldoende licht.

De ruimte in de woning waar verlichting het belangrijkst is, is misschien wel de woonkamer. Dit is de ruimte waar je normaliter de meeste tijd in spendeert en daarnaast waar je je gasten ontvangt. In deze blog geven we je enkele tips met betrekking tot de verlichting in jouw woonkamer!

Soort lamp

Er zijn tegenwoordig tal van lampen te krijgen om jouw woonkamer te verlichten. De meest gangbare soorten zijn de hanglamp, de plafondlamp en de staande lamp. De lampen verschillen van elkaar in positionering, uitstraling en effect op de woonkamer. Een hanglamp wordt meer gezien als echt onderdeel van het interieur omdat deze dominant in het zichtveld staat. De plafondlamp is over het algemeen meer functioneel van aard. Door de positionering aan het plafond verlicht de plafondlamp de woonkamer zonder dat de lamp heel erg opvalt. De staande lamp is vaak accentuerend van aard. De staande lamp wordt ergens in de woonkamer geplaatst om dit stuk van de woonkamer extra te verlichten. Een staande lamp wordt dan ook nooit gebruikt als hoofd-verlichtingsbron in de woonkamer.

Welke lamp heb ik nodig?

Welke lamp jij nodig hebt hangt voornamelijk samen met het doel van de lamp. Een hanglamp of plafondlamp is in iedere woonkamer een vereiste. Als je de woonkamer namelijk wilt verlichten met staande lampen dien je er ontzettend veel te plaatsen om de woonkamer op een fatsoenlijke manier te verlichten. Je hebt dus in ieder geval een hanglamp of een plafondlamp nodig. De staande lamp is optioneel en wordt gebruikt als extra lichtbron in de kamer. De keuze tussen een plafondlamp en een hanglamp is compleet persoonsafhankelijk. Indien je de kamer wilt verlichten en daarnaast een stuk uitstraling in de kamer wilt toevoegen, dan kun je beter een hanglamp kopen. Als jouw voornaamste doel is de woonkamer verlichten en je woning al behoorlijk vol staat met opvallend interieur, dan kun je misschien beter een plafondlamp kopen.