TOP

Hoe navigeren nieuwe mode brands de risico’s van ondernemingen?

Veel mensen dromen over het starten van een eigen modemerk. Er zijn maar weinig mensen die uiteindelijk ook echt de nodige stappen zetten om het te gaan doen. En dat is niet voor niets. Als beginnend modemerk betreed je niet alleen de snelle wereld van de mode, maar krijg je ook te maken met ondernemersrisico's. Hoe ga je het beste om met die risico’s en zorg je ervoor dat je bedrijf een succes wordt? Hier zijn een paar slimme strategieën om de risico's te verkleinen en je kansen op succes te vergroten.

Beeld: Hannah Morgan via Unsplash

Kapitaal
De mode-industrie staat bekend als kapitaalintensief. Het is verleidelijk om op zoek te gaan naar de snelste financieringsbron, maar het vinden van een investeerder met een langetermijnvisie is vaak slimmer. Werk tegelijkertijd met niet al te grote voorraden om te voorkomen dat je een enorme hoeveelheid geld nodig hebt. Zo bouw je gestaag aan je merk zonder jezelf financieel te overbelasten.

Inkopen
Een cruciale factor in het succes van een modemerk, is het slim inkopen van voorraden. Doe grondig onderzoek naar de laatste trends en koop niet te veel stuks in van items waarvan je verwacht dat de vraag beperkt zal zijn. Het vermijden van grote onverkochte voorraden beschermt niet alleen je winstmarges, maar houdt ook je cashflow gezond. Je wilt immers niet met stapels kleding zitten die je met verlies of tegen te weinig winst moet verkopen.

Cashflowproblemen
Cashflow is koning in de wereld van ondernemen. Om cashflowproblemen te voorkomen, verstuur je je facturen op tijd en hanteer je korte betalingstermijnen. Aan de andere kant is het slim om bij leveranciers juist lange betalingstermijnen te bedingen. Deze strategie helpt om je financiën in evenwicht te houden en de risico’s van onvoorspelbare betalingen te verminderen.

Cashflow verbeteren met factoring
Een effectieve manier om je cashflow te verbeteren, is door gebruik te maken van factoring. Wat is factoring precies? Het is een financieringsmethode waarbij je je openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Hoewel hier natuurlijk factoring kosten bij komen kijken, biedt het een snelle injectie van cash in je bedrijf. Hierdoor kun je makkelijker voldoen aan alle betalingsverplichtingen waar je bedrijf mee te maken heeft. Je hebt dus minder zorgen over het betalen van de aankomende rekeningen, waardoor je meer focus en tijd overhoudt om je te richten op de groei van je merk.

In de wereld van het ondernemerschap is vooruit denken essentieel. Door slim om te gaan met kapitaal, voorraden en cashflow kun je als nieuw modemerk niet alleen de risico’s van het ondernemen verminderen, maar ook je kans op succes aanzienlijk vergroten.