TOP

Het slot gaat eraf: vanaf 28 april weer winkelen zonder afspraak

Mode- en schoenenwinkels mogen na bijna vierenhalve maand in lockdown vanaf volgende week woensdag eindelijk weer de deuren openen voor spontane shoppers. Het is dan niet meer nodig om vooraf een afspraak te maken.

Retailers mogen vanaf volgende week woensdag (28 april) weer een beperkt aantal klanten ontvangen, zonder dat dat vooraf een afspraak voor moet worden gemaakt. Ook gaan de terrassen beperkt en onder voorwaarden open, van 12 tot en met 18 uur, en wordt de avondklok opgeheven. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een coronapersconferentie.

Voorzichtige eerste stap

Rutte spreekt van een ‘eerste voorzichtige stap’ nu de instroom van het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen afvlakt en de prognoses van het RIVM een daling in de besmettingen laten zien. De versoepelingen maken deel uit van een 5-stappenplan waarmee Nederland rond het begin van de zomer afscheid zou kunnen nemen van de coronamaatregelen, met behoud van basisregels als afstand houden, thuisblijven en je laten testen bij klachten.

Open onder voorwaarden

De winkels heropenen onder een aantal voorwaarden. Binnen geldt een maximumaantal klanten, dat afhankelijk is van de winkelgrootte. Voor kleine zaken (minder dan 50 vierkante meter) geldt een maximum van twee klanten per verdieping, voor grote winkels gaat het om één klant per 25 vierkante meter. Ook roept Rutte mensen op alleen te komen winkelen.

Drukke winkelstraten

Rutte voorziet dat de versoepelingen zullen leiden tot drukkere winkelstraten en doet een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om de situatie in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld met looproutes en stewards in de binnensteden en klantentellers aan de deur. Volgens brancheorganisatie Inretail zijn winkeliers en winkelgebieden er klaar voor om coronaproof open te gaan. “Die regels zijn al weken geleden opgesteld. En we weten al uit de periode voor de verplichte winkelsluiting dat het werkt.”

Veertien maanden coronaschade

De non-foodvertegenwoordiger noemt de versoepelingen een ‘belangrijke stap vooruit’. “Voor ondernemers betekent dit meer kansen voor broodnodige omzet.” Maar met heropening zijn winkeliers er volgens de brancheorganisatie nog niet. “Zolang er nog beperkende maatregelen gelden, blijft steun noodzakelijk. Ondernemers hebben immers veertien maanden coronaschade achter de kiezen. Pas als alle belemmeringen weg zijn, is echt ondernemen weer mogelijk. Laat deze stap dan ook de opmaat zijn naar een snelle volgende.”

Foto: Amina Filkins via Pexels