TOP

Genomineerden Dutch Fashion Awards 2011 bekend

De genomineerde voor de Dutch Fashion Awards 2011 zijn bekend. Dit jaar gaan Erik Frenken (Avelon), Hyun Yeu, Marcha Hüskes, Conny Groenewegen en Joline Jolink met elkaar de strijd aan.

Op vrijdagavond 4 november 2011 presenteren de genomineerde labels vijftien speciaal geselecteerde ontwerpen tijdens de lustrumeditie van de Dutch Fashion Awards in de Grote Kerk in Den Haag. Het jaarlijkse Dutch Fashion Awards-gala geniet onder modeontwerpers een aanzienlijke reputatie als toetssteen en ‘stepping stone’ voor Nederlandse modelabels die zich serieus op de internationale modemarkt willen profileren.

Angelique Westerhof, initiatiefneemster van de Dutch Fashion Awards en directrice van Dutch Fashion Foundation (DFF) zegt: “Terugkijkend op alle voorgaande edities blijkt dat Nederland over een grote groep toptalent beschikt, waarbij de genomineerden alleen het topje van de ijsberg zijn. Door het organiseren van de Dutch Fashion Awards beoogt DFF deze talenten nationaal en internationaal een platform te geven. Samen met de Academy of Dutch Fashion Design maken we met trots de selectie van de 2011 editie bekend”.

De genomineerden
Erik Frenken (1976) werkte vier jaar als hoofdontwerper van de vrouwenlijn van Viktor & Rolf voor hij in 2008 als creatief directeur van het Nederlandse high-end casual label Avelon een eigen weg insloeg. Sinds 2010 is Erik Frenken, die modevormgeving studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en zijn Master Degree haalde aan Central Saint Martins in London, eigenaar van Avelon. In de Grote Kerk in Den Haag zal Avelon een mix showen van speciale ‘directional looks’ en key items uit zowel de winter als zomer 2012 collecties.

Hyun Yeu (1974) studeerde Business Management aan de Technische Universiteit in Sydney maar ruilde zijn nine-to-five baan bij een bank al snel in voor een studie modevormgeving aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na zijn eindexamen sleepte hij in 2009 de Frans Molenaar prijs in de wacht en lanceerde prompt zijn high end mannenlabel Ado Les Scents. Tijdens de Dutch Fashion Awards presenteert Hyun Yeu “archive#5+preview#1”, een combinatie van looks uit vijf eerdere seizoenen en de nieuwste collectie.

Marcha Hüskes (1972) sloot in 1999 haar postacademische Master-opleiding ArtEZ Fashion Institute Arnhem af en won datzelfde jaar nog de prestigieuze Frans Molenaar prijs. Sinds 2003 verovert zij gestaag de internationale markt met haar herkenbare, hoogwaardig uitgevoerde minimalistische jurken. Marcha Hüskes nam ook in 2010 deel aan de Dutch Fashion Awards. Op 4 November zal zij een selectie uit de zomercollectie 2012 showen. 

Conny Groenewegen (1973), die niet alleen mode maar ook 3D design en mixed media studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, was ook een van de genomineerden voor de Dutch Fashion Awards 2010. Met haar label CG ontwikkelt Conny Groenewegen vernieuwende knitwear-technieken. Conny Groenewegen zal deelnemen met een preview van haar najaar-winter 2012 collectie ‘Alchemy’. Daarnaast presenteert Conny Groenewegen haar schoenontwerp ‘Slashed Wedge’, het resultaat van de Dutch Accessory Award die Sacha haar in 2010 toekende.

Joline Jolink (1981) volgde na haar studie modevormgeving aan het Arnhemse ArtEZ de Master-opleiding Fashion Institute Arnhem. In 2008, na twee jaar haar weg te hebben gezocht in de markt, besloot zij haar eigen webstore te lanceren. Joline Jolink nam eerder deel aan de Dutch Fashion Awards 2008, toen haar nieuwe online strategie nog in de startblokken stond. Dit keer zal zij een selectie showen uit haar lente-zomer 2012 collectie die geïnspireerd is op de legendarische antropologe Jane Goodall.