TOP

Gemeenteraad Tilburg wil referendum megamall

De plannen voor de megamall in Tilburg blijven de gemoederen bezig houden. Afgelopen maandag bleek op de gemeenteraadsvergadering dat de politieke steun toch niet zo groot is als gedacht. De inwoners van Tilburg lijken nu het laatste woord te krijgen.

Vooral bij coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartij CDA brokkelde de steun voor het winkelcentrum af. Daardoor leek de kans op een megamall voor Tilburg verkeken, aangezien coalitiepartner SP ook tegen was en een meerderheid in de raad niet meer voor de hand lag.

Maar de verrassing van de avond was dat coalitiepartners SP en PvdA beiden met een voorstel kwamen om de Tilburgse burger zich over de plannen uit te laten spreken in een referendum. De VVD, die voor de komst van de mall is,  legde zich daar bij neer. Fractievoorzitter Roel Lauwerier vindt versterking van de economische positie van Tilburg belangrijk, maar kan zich vinden in een referendum.

Ondernemers uit het centrum van Tilburg zijn tegen de plannen voor het winkelcentrum. Zij vrezen dat consumenten de binnenstad links zullen laten liggen als de megamall er komt. Intussen zijn er ook acties tegen de megamall opgezet. Zo is er de website www.neetegenmegamall.nl, waarop bezoekers een digitale petitie kunnen tekenen tegen de bouwplannen. Inmiddels zijn er zo’n 13.000 ‘handtekeningen achtergelaten.