TOP

Fleur Bravenboer van Flora Bandana: “Ik had een paar sjaaltjes besteld en was bezig met een nieuwe corona hobby”

Tijdens de pandemie kwam Fleur Bravenboer op het idee om bandana sjaals te gaan personaliseren. Inmiddels heeft ze een eigen atelier en is Flora Bandana op Instagram erg populair. Wij spraken met haar over Flora Bandana.

Beelden: Flora Bandana

Liefde voor bandana sjaals 

Als kind droeg Fleur altijd al veel sjaaltjes. “Tijdens de corona periode moest ik daaraan denken en vond ik zulke leuke prints”, vertelt Fleur. Ze bestelde een paar sjaaltjes en begon ze erop te borduren en ze te personaliseren. “Ik personaliseer zelf de sjaaltjes en ben begonnen met een borduurmachine. Nu heb ik meerdere machines en een atelier. Het is voornamelijk op dit moment een one-man-show, en soms schakel ik hulp in”, zegt Fleur. Alle ontwerpen bedenkt ze zelf en ze laat zich inspireren door wat ze tegenkomt: “Ik vind het leuk om met kleuren te spelen en te zien wat voor effect dat op kan leveren.” Bij het bedenken van de ontwerpen houdt Fleur geen rekening met de kleurtrends, maar personaliseert de kleuren van de bandana sjaal op de kledingstijl van de klant en wat voor kleuren iemand draagt. “Dit gedeelte vind ik ook erg leuk aan FLORA. Samen bedenken hoe een sjaaltje passend is.”

Van socials naar atelier 

Flora Bandana is op Instagram steeds groter geworden de afgelopen jaren. Fleur heeft veel geprobeerd en getest, waardoor ze precies weet wat werkt en wat niet. “Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik voornamelijk heb geleerd om juist niet te veel naar anderen te kijken, maar te focussen wat bij mij past wat betreft content.” Het persoonlijke aspect van Instagram is ook wat haar voldoening geeft: “Het leukste blijft dat iemand mij persoonlijk bericht, je samen iets bedenkt en dan later een foto of een berichtje ontvangt.” Inmiddels kan je ook langskomen in het Flora atelier. Hier ontmoet Fleur haar klanten en kan ze laten zien hoe het personalisatieproces in zijn werk gaat. 

Toekomstplannen

In 2024 zal Flora Bandana verhuizen naar een nieuw atelier. Daarnaast is Fleur bezig met nieuwe producten die je kan personaliseren. Hierbij is het uitgangspunt dat er een kleine oplage zal zijn en er veel contact met de klanten is. “Ik blijf proberen, leren en zo hoop ik steeds wat groter te mogen worden.”

Deze reportage verscheen eerder in Textilia magazine.