TOP

‘Familiebedrijven zijn de ruggengraat van onze economie’

Het is geen toeval dat veel failliete (mode- en schoenen)ketens door familiebedrijven worden overgenomen, zeggen experts en betrokken in het AD. Wat is het geheim van zo'n bedrijf? Textilia maakte vorig jaar een serie over familiebedrijven in de mode.

In het Algemeen Dagblad concluderen diverse experts en betrokkenen dat het geen toeval is dat veel failliete mode- en schoenenketens in handen van familiebedrijven terecht komen. In het artikel komen onder meer aan het woord Henk Ziengs van Ziengs en Scapino en Ward Termeer van Sacha. Ze zijn zuiniger met geld, beter met personeel en ze hoeven geen dividend uit te keren aan aandeelhouders.

Textilia maakte vorig jaar een serie over familiebedrijven. Wat is hun geheim? Lees hier interviews met:

 

Nederland, familiebedrijvenland

Nederland is al eeuwenlang een land van familiebedrijven. Volgens Nyenrode Business Universiteit is het dé dominante ondernemersvorm in ons land. Ongeveer 260.000 bedrijven mogen zich familiebedrijf noemen. Zij zijn verantwoordelijk voor ruim 49% van de werkgelegenheid en bijna 53% van het Bruto Nationaal Product. Nyenrode hanteert de volgende criteria: 

  • Het bedrijf moet voor meer dan vijftig procent in handen zijn van één familie.
  • Het is ook één familie die een beslissende invloed heeft op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen
  • Een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie

Familiebedrijven doen het goed, ook in tijden van crisis. Voor 2015 verwachtte de Vereniging Familiebedrijven Nederland een groei van zeven procent. Voorzitter Albert Jan Thomassen noemt als sterke punten van een familiebedrijf onder meer doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid. Bovendien hebben familiebedrijven geen al te grote financiële risico’s genomen, zegt hij.