TOP

Fabienne Chapot winkels in Duitsland, Vedder-zussen in Forbes-lijst, nog geen diepe recessie

Fabienne Chapot opent dit jaar de eerste twee winkels in Duitsland. Anne en Esther Vedder van zijn opgenomen in de nieuwe Forbes 40 Under 40-lijst. En volgens economen vertoont de economie weliswaar een lichte krimp, maar is er nog geen sprake van een diepe recessie. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 3 januari 2023.

Foto: Fabienne Chapot

Fabienne Chapot opent winkels in Duitsland

Fabienne Chapot opent dit jaar twee winkels in Duitsland. Er komt een winkel in Berlijn en voor de tweede winkel wordt gekeken in Düsseldorf en München. Dat schrijft Retailtrends. In Nederland werden afgelopen najaar nog twee nieuwe winkels geopend en staat de teller nu op zes winkels en twee outletstores. Ook in Nederland wil het vrouwenmodemerk verder uitbreiden, al ligt de focus komend jaar op Duitsland. Daar heeft het merk ook al twee kantoren en showrooms heeft. In een interview met de Volkskrant zegt oprichter Fabienne Chapot verder dat ze in de toekomst het merk wil uitbreiden met mannenkleding, kinderkleding en woonartikelen. Ook is het doel om voor eind dit jaar B-corp gecertificeerd te zijn en per maart de hele productieketen transparant hebben.

Anne en Esther Vedder in Forbes 40 Under 40

Anne en Esther Vedder van sieradenlabel Vedder & Vedder staan als enige Nederlandse ondernemers in de nieuwe Forbes 40 Under 40-lijst. Dat meldt onder andere De Ondernemer. Ze zouden de vermelding te danken hebben aan de internationale groei die het sieradenmerk heeft doorgemaakt en de samenwerkingen met beroemdheden als zangeres Rita Ora. “Kansen zien en grijpen, ook als de omstandigheden verre van ideaal lijken. Dat zo’n aanpak loont bewijzen Anne en Esther Vedder. In korte tijd hebben de Nederlandse tweelingzusjes van hun sieradenmerk Vedder & Vedder een internationale miljoenenbusiness gemaakt. Na het veroveren van Europa moet Amerika spoedig volgen”, schrijft Forbes onder andere. De tweelingzusjes begonnen hun sieradenlabel Vedder & Vedder in 2016 en onderscheiden zich met gepersonaliseerde sieraden. Daarvoor waren de twee actief met hun sieradenlabels Feathers Luxury en Just Franky.

Economie krimpt, maar er is nog geen diepe recessie

Onze economie vertoonde volgens De Nederlandsche Bank in het derde kwartaal een lichte krimp en ook voor het vierde kwartaal en de eerste drie maanden van dit jaar wordt een krimpt verwacht. Volgens een artikel van Nu.nl waarvoor verschillende economen werden geraadpleegd is dat echter geen reden voor paniek en is er licht aan het einde van de tunnel. DNB-directeur en hoofdeconoom Olaf Sleijpen verwacht bijvoorbeeld geen recessie. “We scheren erlangs, om daarna te groeien.” De economische krimp zou zo dicht tegen de nul aanzitten, dat die te verwaarlozen is. Omdat de Nederlandse economie de afgelopen jaren hard is gegroeid, stelt deze krimp volgens de geraadpleegde economen niks voor. Tot nu toe is de economie veerkrachtiger gebleken dan velen hadden gevreesd en de krappe arbeidsmarkt biedt enige steun. De schok van de energieprijzen heeft wel geleid tot een scherpe daling van het consumentenvertrouwen. “De werkgelegenheid in Nederland ligt momenteel 5 procent boven het niveau van voor de pandemie, wat uitzonderlijk goed is. Nederland is de enige grote economie in Europa die nu boven de groeitrend van voor de pandemie zit”, zegt Florence Pisani van de Europese vermogensbeheerder Candriam tegen Nu.nl.

Tentoonstelling over handwerken

Het Amsterdam Museum maakt samen met ontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge als gastcuratoren een nieuwe tentoonstelling: Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge. De expositie toont in ruim honderd textielobjecten de kracht van handwerken. Adduchi en Van Zalinge werkten samen met curator Roberto Luis Martins en laten bezoekers zien hoe zij handwerktechnieken gebruiken. De tentoonstelling verbindt (historische) objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum met creaties van Adduchi en Van Zalinge. Ook wordt een podium geboden aan diverse makers uit de stad die op vernieuwende wijze handwerktechnieken toepassen. In de ruimte ‘Leave a Leaf’ kunnen bezoekers een eigen geborduurd, gebreid of gehaakt blad toevoegen aan een collectieve textielinstallatie. Het Amsterdam Museum biedt bij de tentoonstelling ook workshops aan. De tentoonstelling is te zien vanaf vrijdag 17 februari tot en met zondag 3 september 2023 in het Amsterdam Museum aan de Amstel.