TOP

EU-lidstaten stemmen tegen anti-dumpingsmaatregelen

Een meerderheid van de Europese lidstaten heeft donderdag 19 november tegen de verlenging van de anti-dumpingsmaatregelen voor leren schoeisel uit China en Vietnam gestemd.

Volgens een welingelichte bron stemden vijftien EU-lidstaten tegen de voorgestelde verlenging. Tien landen stemden voor en twee onthielden zich van de stemming. Dat meldt Drapers

“Dit is een grote tegenslag voor de Europese Commissie en een groot succes voor de vrijhandelszone”, zegt Jan Eggert, secretaris-generaal van de Foreign Trade Association, die de importeurs en detaillisten in Europa vertegenwoordigt. “De Commissie was vanaf het begin vastbesloten de anti-dumpingsmaatregelen te verlengen, ondanks de negatieve impact die ze hebben gehad op onze leden, en we hebben hard moeten werken om het resultaat van vandaag te bereiken.”

Deze stemming is echter nog niet het einde van het proces. De kwestie zal nu aan de Raad van de Europese Unie (de ministers van de lidstaten), voor de eindstemming worden voorgelegd. Die stemming zal naar verwachting plaatsvinden op 22 december 2009.

De anti-dumpingsheffing op leren schoeisel komt neer op een tarief van 16,5 procent  voor schoeisel uit China en 10 procent voor schoeisel uit Vietnam. Uit EU-cijfers blijkt dat de heffing leidt tot een meerprijs van 1,08 euro per paar geïmporteerde leren schoenen.