TOP

Eindelijk schot in cao voor modewinkels

Dankzij bemiddeling van PvdA-senator en oud-vakbondsman Han Noten ligt er nu toch een eindbod van de werkgevers in de mode en sportdetailhandel (CBW-Mitex). FNV Bondgenoten is gematigd positief over het resultaat.

Volgens vakbond FNV bevat het eindbod weinig verbeteringen ten opzichte van de oude cao. “Wij hebben uiteindelijk water bij de wijn gedaan”, laat bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Peters weten. “Begin dit jaar eisten wij een loonsverhoging van 9 procent, nu is dat nog maar 2 procent”, betreurt hij. Peters legt uit dat de economische crisis hun besluit kracht deed bijzetten. “Er vallen momenteel harde klappen in de modebranche. Verschillende textielbedrijven zijn failliet gegaan. Daar sluiten wij onze ogen niet voor. Wat wij willen is rust, zekerheid en verbeteringsafspraken.” Toch is Peters ook positief over het cao-akkoord: “Op het gebied van het terugdraaien van verslechteringen in de oude cao boeken we winst. Zo komt er nog maar één wachtdag bij ziekte, meer zeggenschap over roosters en een een hogere vergoeding voor overwerk.”

Vooralsnog is de cao is geen feit. Tot 25 september krijgen de leden van de vakbonden kans om te reageren. Peters: “Zij kunnen democratisch hun stem uitbrengen. Als de meerderheid niet akkoord gaat, dan is er geen andere optie meer dan actie voeren. Maar ik verwacht niet dat dit zal gebeuren.”

De onderhandelingen zijn met een positief bericht toch niet helemaal ten einde. De nieuwe cao loopt in 1 juli 2010 al weer af en dat is niet zonder reden. Peters: “De wereld ziet er dan misschien wel rooskleuriger uit zodat we onze looneis alsnog kunnen bijstellen.”

Heikel punt

De oude cao voor mode- en sportwinkels liep meer dan een jaar geleden af. Sindsdien lukte het niet om tot nieuwe afspraken te komen met de werkgevers. Vooral de loonsverhoging was een heikel punt. Dankzij bemiddeling van Han Noten ligt er nu dus toch een eindbod.