TOP

Einde aan coronasteun, Kalverstraat krijgt make-over en Puma introduceert duurzamere schoenendozen

De coronasteun is gestopt. Vanaf vrijdag 1 oktober kunnen ondernemers geen aanspraak meer maken op regelingen als de NOW, TVL en Tozo. Verder: de Kalverstraat en Heiligeweg in Amsterdam gaan op de schop, Puma introduceert duurzamere schoenendozen en kledinginzamelaar Drop & Loop en textielverwerker Wolkat werken samen voor circulair textiel. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 1 oktober.

Hoofdfoto: Kalverstraat.nl

Coronasteun met ingang vierde kwartaal 2021 stopgezet

De coronasteun stopt. Vanaf vrijdag 1 oktober kunnen ondernemers geen aanspraak meer maken op regelingen als de NOW (loonkosten), TVL (vaste lasten) en Tozo (aanvullende uitkering voor levensonderhoud). Wel wordt de nieuwe regeling Vaste Lasten Nachtsluiting (VNL), de opvolger van de TVL, verruimd. De regeling was aanvankelijk alleen bedoeld voor nachthoreca zoals discotheken en clubs, die verplicht om middernacht moeten sluiten. Nu kunnen álle ondernemers met een omzetverlies van 50 procent of meer in het vierde kwartaal van 2021 er aanspraak op maken, tot een maximale subsidie van 250.000 euro. Dat is na het Kamerdebat van woensdag 29 september besloten. Verder werkt de regering aan een actieplan voor toekomstbestendige bedrijven met hoge coronaschulden. Ook wordt gekeken naar een overbruggingskrediet om seizoenafhankelijke bedrijven de winter door te helpen. Een ‘stoppersregeling’ moet het mogelijk maken om het bedrijf te beëindigen zonder met al te hoge schulden achter te blijven.

Make-over voor de Kalverstraat en Heiligeweg in Amsterdam

De Kalverstraat en Heiligeweg in Amsterdam gaan op de schop. De ondernemersvereniging (BIZ), ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren slaan de handen ineen voor de transformatie van de winkelstraten: die moeten diverser worden, met meer beleving. Dat willen de initiatiefnemers onder meer bereiken met extra groenvoorzieningen, nieuwe bestrating, een flexibeler omgang met de leegstand en naast winkels ook meer horeca, wonen en cultuur. De eerste stappen zijn al gezet met de komst van House of Rituals, de Lego Store en nieuwe flagshipstore van We Fashion, maar ook een kapper en yogaschool. “Zodat hopelijk ook de Amsterdammer de Kalverstraat weer weet te vinden”, aldus wethouder Victor Everhard van Economische Zaken in een persbericht. “Die kwam er de laatste jaren weinig tot niet en dat is jammer, want de straat is een begrip.”

Peek & Cloppenburg in Mall of the Netherlands officieel geopend

Modeondernemer Olcay Gulsen en dj Ruud de Wild hebben de nieuwe winkel van Peek & Cloppenburg in Westfield Mall of the Netherlands op vrijdag 1 oktober officieel geopend. De vestiging in Leidschendam is al vanaf maart te bezoeken, maar het grote openingsfeest vindt in het weekend van 1 tot 3 oktober plaats als onderdeel van het ‘Discover Westfield’-feest. Voor de gelegenheid zijn er diverse pop-ups in het P&C-filiaal te vinden, zoals de Pindakaas en Peppernut-winkel. Ook sieraden- en accessoireontwerper Moïse Trustfull heeft een eigen stand.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Puma introduceert duurzamere schoenendozen

Puma introduceert nieuwe schoenendozen. De stap is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van het sportbedrijf: dankzij het vernieuwde ontwerp wordt 2,8 miljoen kilo karton per jaar bespaard, meldt het merk in een persbericht. De nieuwe schoenendozen zijn gemaakt van meer dan 95 procent gerecycled karton. Puma kondigde eerder dit jaar al een samenwerking met Canopy aan, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van bossen, en beloofde alle kartonnen en papieren verpakkingen van gerecyclede of gecertificeerde bronnen te maken. Stefan Seidel, hoofd corporate sustainability bij Puma: “Als we ervan uitgaan dat er ongeveer twaalf bomen nodig zijn om duizend kilo karton te maken, redden we jaarlijks 33.600 bomen – meer dan het aantal in het Central Park van New York.”

Drop & Loop en Wolkat slaan handen in voor circulair textiel

Drop & Loop en Wolkat zijn een samenwerking aangegaan voor het verzamelen en verwerken van afgedankte kleding. Samen bieden ze een compleet circulair programma voor textiel, laat Drop & Loop in een persbericht weten. Ze pakken namelijk allebei een stuk van de keten. Drop & Loop zamelt afgedragen kledingstukken in, Wolkat verwerkt ze in de eigen fabriek in Tanger, Marokko. “De helft van de kleding kan op andere plekken in de wereld opnieuw gedragen worden”, vertelt Carlijn Oosthoek, medeoprichter van Drop & Loop. “De andere helft wordt schoongemaakt, met de hand gesorteerd op materiaal en kleur en vervolgens gerecycled. Daarna worden er nieuwe garens van gemaakt – zonder gebruikt van water, chemicaliën of verfstoffen.” Als onderdeel van de samenwerking willen de partijen nieuwe producten gaan ontwikkelen. Retailers kunnen een steentje bijdragen door Drop & Loop-inzamelpunt te worden.