TOP

Eigenaar My Brand aangehouden, nieuwe winkel Studio Noos en personeelstekort ongekend groot

Domenico G., mede-eigenaar van het Amsterdamse label My Brand, is vorige week woensdag aangehouden voor onder meer witwassen. Verder was het personeelstekort in het eerste kwartaal van dit jaar ongekend groot en opent Studio Noos een winkel in Amsterdam. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 13 juli.

Credit beeld Studio Noos: Wouter van der Sar

Eigenaar label My Brand aangehouden

Domenico G., mede-eigenaar van het Amsterdamse label My Brand, is vorige week woensdag aangehouden voor witwassen en de handel in verdovende middelen, meldt Het Parool. Bij een doorzoeking van de woning van G. door de recherche werd 228.000 euro aan contant geld gevonden, een vuurwapen en luxegoederen als een klassieke auto en horloges. G. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en moet minimaal veertien dagen vastzitten.

Domenico richtte My Brand in 2009 op met zijn broer Giuseppe. Het label is vooral bekend van de shirtjes met opvallende teksten en uitgewerkte stretch jeans. My Brand heeft op dit moment winkels in Amsterdam en Den Haag en in het outletdorp Bataviastad.

UWV: personeelstekort ongekend groot

Het personeelstekort in Nederland was in het eerste kwartaal van dit jaar zo groot dat in geen enkele beroepsgroep een overschot aan personeel was. Dit meldt het UWV. Voor de meeste werklozen die minder dan zes maanden een WW-uitkering hebben, zijn er gemiddeld tussen de twee en de tien vacatures beschikbaar, becijferde de uitkeringsinstantie in de Spanningsindicator. De krapte was zichtbaar in alle regio’s.

De spanning op de arbeidsmarkt loopt de laatste vijf kwartalen fors op. Vanaf het begin van 2021 herstelde de arbeidsmarkt zich van de coronaperiode, waardoor het aantal vacatures toenam en veel werkzoekenden werk vonden, aldus het UWV. 

Door het herstel behaalde het spanningsniveau van de Nederlandse arbeidsmarkt halverwege 2021 al een recordhoogte met de aanduiding krap. In de kwartalen daarna werd dit record steeds verbroken tot net onder het niveau van zeer krap in het vierde kwartaal van 2021. Nu in het eerste kwartaal van 2022 behaalt het spanningsniveau voor het eerst de typering zeer krap.

Studio Noos opent winkel in Amsterdam

Studio Noos heeft een winkel geopend aan de Oude Looiersstraat 44 in Amsterdam. Het is de eerste fysieke vestiging van het label dat bekend werd met ‘mombags’ en andere accessoires voor moeder en kind. Studio Noos is drie jaar geleden opgericht en inmiddels te koop bij 600 verkooppunten in 25 landen. 

De winkel biedt volgens oprichter Marie-Claire van der Steen ‘een ultieme Studio Noos merkbeleving’, met zachte kleuren en natuurlijke materialen. “Over alles is nagedacht. Van de verse koffie tot aan de prachtige speelhoek, ontworpen door Woodchuck”, aldus Van der Steen in een persbericht. Naast een winkel biedt het pand ook ruimte voor het kantoor en een eigen borduuratelier, waar klanten ter plaatse een Studio Noos item kunnen laten personaliseren.

Europese subsidie voor Hogeschool Saxion

Hogeschool Saxion en een aantal andere textielopleidingen in Europa krijgen een subsidie van 1,2 miljoen euro. Deze subsidie is toegekend vanuit het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, een belangrijk kennis- en innovatiecentrum voor de Europese Unie. 

Met deze subsidie gaan de opleidingen een ecosysteem voor de duurzame textielindustrie ontwikkelen waarin ondernemerschap centraal staat, aldus het persbericht. De studenten worden met dit programma geholpen bij het opzetten van een startup die betrekking heeft op duurzaam textiel.

Vanuit Saxion wordt vanuit de opleiding Fashion & Textile Technologies, het lectoraat Sustainable & Functional Textiles en het Centrum van Ondernemerschap aan het programma gewerkt. Uiteindelijk is het doel om gezamenlijk ruim 100 docenten en 800 studenten te begeleiden met als resultaat ten minste 50 nieuwe startups.

Daarnaast worden ook bestaande (MKB) bedrijven geholpen in hun transitie naar de circulaire economie, studenten gaan bij hen in de vorm van stage- en afstudeeropdrachten aan de slag en (MKB) bedrijven kunnen binnen het lectoraat terecht voor het vormgeven van innovatieve ideeën en producten.

Vanaf 2030 wordt geëist dat ten minste de helft van alle nieuwe textielproducten die in de EU worden verkocht duurzaam materiaal bevatten, dus niet van fossiele grondstoffen zoals de meeste synthetische vezels. Daarbij moet 30 procent van alle nieuwe textielproducten ook gemaakt zijn van gerecycled textiel.