TOP

Een datalek: Het gevaar voor elke onderneming. 5 tips om je bedrijf te beschermen!

De wereld wordt steeds digitaler, dit geldt ook binnen het bedrijfsleven. Hierom is het cruciaal voor bedrijven om belangrijke gegevens goed te beschermen tegen mogelijke gevaren. Een datalek kan namelijk enorme financiële en reputatieschade als gevolg hebben en hierdoor het vertrouwen van klanten of zakelijke relaties aantasten. Een plan hebben om een datalek te voorkomen is dus een maatregel die elk bedrijf moet nemen. In dit artikel zullen 5 tips worden gegeven om de kans op een datalek te verminderen.

Creëer bewustzijn over de gevaren door middel van trainingen

Het is belangrijk om te beginnen met het creëren van bewustzijn. Door je medewerkers te trainen op het gebied van datalekken en hoe deze kunnen ontstaan, zet je de eerste stap om de gegevens van je bedrijf te beschermen. Door een jaarlijkse training of workshop te geven aan je medewerkers over de nieuwste technieken die gebruikt worden om datalekken te creëren kan je ervoor zorgen dat je medewerkers hier niet slachtoffer van worden. Deze tip werkt preventief en geeft medewerkers de skill om actief te voorkomen dat er een datalek zal ontstaan binnen het bedrijf.

Gebruik maken van tweestapsverificatie

Naast het gebruiken van sterke wachtwoorden is het gebruik maken van tweestapsverificatie een goede manier om je data te beschermen. Naast dat dit je data beschermt met een extra beveiligingslaag zorgt het er ook voor dat je bewust bent van mogelijke partijen die toegang willen krijgen tot je gegevens. 

Als je gebruik maakt van tweestapsverificatie krijg je wanneer je inlogt een melding of code op een ander apparaat of in je mailbox die je moet accepteren voordat je toegang krijgt tot de data. Hierdoor krijg je zelf de controle over of je toegang krijgt tot de data, daarnaast kan je ook zien vanaf waar iemand wil inloggen en met welk apparaat. Dus, wanneer je een melding krijgt van een onbekend apparaat of onbekende locatie weet je meteen dat iemand toegang wil krijgen tot jouw gegevens zonder toestemming.

Gebruik maken van versleutelde data

Naast tweestapsverificatie is het gebruik maken van encrypted data een manier om te voorkomen dat gevoelige info in verkeerde handen terechtkomt. Versleutelde data zijn namelijk onleesbaar gemaakt, dus zelfs wanneer de data lekt is deze niet bruikbaar zonder de juiste sleutel. Door de belangrijkste info dus te versleutelen creëer je dus nog een extra laag aan beveiliging rondom je belangrijkste gegevens garanderen.

Wacht niet met software-updates

Vaak is de gedachte dat een software-update alleen bedoeld is om nieuwe functies toe te voegen aan het huidige systeem. Maar naast deze toevoegingen zorgen dit soort updates ook voor het verbeteren van het beschermen van je data en het dichten van datalekken. Hackers zijn constant aan het zoeken naar nieuwe manieren om toegang te krijgen tot je informatie, maar door telkens up to date te zijn met je updates voorkom je dat de hacker weet hoe hij langs de beveiliging van de software kan komen, simpelweg omdat deze nieuwer is en beveiligingspatches heeft gekregen op locaties die eerder zwakke punten waren. 

Bescherm je gegevens met een VPN

VPN’s worden steeds populairder onder gebruikers van het internet, maar wat is vpn? Een Virtual Private Network of VPN is een bescherming die ervoor zorgt dat er een tussenlaag is tussen je apparaten en het internet. Hierdoor ben je dus niet direct verbonden met het internet, maar maak je dus eigenlijk gebruik van je eigen privé netwerk, zoals de naam ook al zegt. Hierdoor voorkom je dat hackers of ongewenste partijen je data kunnen winnen doordat deze zijn opgeslagen op je eigen beveiligde netwerk waar de hacker geen toegang tot heeft.