TOP

‘Duurzaam ondernemen is een must’

Ondernemingen die niet kiezen voor verantwoord ondernemen zetten hun concurrentiepositie en zelfs hun voortbestaan op het spel, blijkt uit onderzoek van Ernst & Young.

Duurzaamheid biedt kansen, leidt tot efficiency en zorgt voor lagere kosten, geven meerdere toonaangevende bedrijven aan in interviews met Ernst & Young. Het bedrijf interviewde tien bedrijven binnen de Retail & Consumers products sector.

Duurzaamheid is een must
Volgens Harry Kleine van Ernst & Young is duurzaamheid voor ondernemers geen keuze, maar een eis. Toch zien veel ondernemers dit niet in. “Het lijkt er echter op dat op dit moment slechts enkele spelers duurzaamheid succesvol in hun strategie weten te integreren.” Terwijl een vertaling van de duurzaamheidstrend naar de bedrijfsstrategie en -filosofie volgens Kleine wel noodzakelijk is.

 

Draagvlak

Volgens Kleine is voor de uitvoering van een duurzaam beleid een sterk draagvlak binnen de onderneming nodig. Ook moeten bedrijven ervaring met elkaar delen op het gebied van duurzaamheid, vindt hij. “Dit vraagt durf, maar door samen te werken op bijvoorbeeld het logistieke vlak valt door het samenvoegen van transporten winst te behalen,” aldus Kleine.

Volgens Ernst & Young is de term duurzaamheid voor veel consumenten niet duidelijk. Zij denken aan degelijke producten van goede kwaliteit, maar leggen geen link met het milieu. Toch wordt duurzaamheid volgens het bedrijf wel steeds belangrijker, ook voor consumenten. Ondernemers zouden hier meer op kunnen inspelen, door meer aandacht aan duurzaamheid te besteden en meer informatie over producten te geven, vindt het bedrijf.