TOP

Modeketen Didi failliet verklaard

De rechtbank in Alkmaar heeft vrouwenmoderetailer Didi failliet verklaard, nadat het op 6 januari uitstel van betaling had aangevraagd. De website is uit de lucht. De keten heeft meer dan 90 winkels in Nederland.

Op 7 januari 2020 is het faillissement uitgesproken over Didi Fashion B.V. in Heerhugowaard (Noord-Holland). Eerder was er al voorlopige surseance verleend. Als curatoren zijn mr. Tineke Wolfswinkel en mr. Marc Le Belle van Rensen Advocaten in Alkmaar aangesteld. De website van Didi is buiten bedrijf en geeft de melding: ‘Excuses voor het ongemak. De Didi webshop is tijdelijk niet bereikbaar’.

De winkels zullen onder het beheer van de curatoren nog zes weken openblijven, en er wordt gezocht naar een koper, meldt curator Tineke Wolfswinkel aan NU.nl. De 350 werknemers zullen hun ontslag krijgen, aldus Wolfswinkel.

Reden voor het faillissement, zegt Wolfswinkel tegen NU.nl, is de moordende concurrentie op internet. “Dat is de visie van de bestuurder en daar kan ik hem in vinden. Er zal nu veel publiciteit komen en we hopen dat een geschikte gegadigde zich meldt om Didi als geheel over te nemen.” Op een leegverkoop hoeft het winkelend publiek nog niet snel te rekenen, zegt de curator. “We willen het graag as is verkopen en dan moet Didi geen uitgestorven zaak zijn.”

Hippiekleding

Didi werd in de jaren zeventig opgericht door de Indiase immigrant Rattan Chadha, de man die bekend (en steenrijk) werd als oprichter van Mexx. Minder bekend is dat hij daarvoor een aantal winkels in Nederland had onder de naam Didi, waar hij Indiase hippieachtige kleding verkocht. In 1980 begon hij met Mexx en verkocht hij zijn Didi-winkels aan Coltex, het mode-imperium van ondernemer Fred Elzas. Dat groeide uit tot een concern met grote ketens als Didi, Steps, Superstar en Forecast (voorheen Vet). Didi werd al snel de grootste keten van de Coltex Retail Group.

Coltex Retail Group

Op Didi na heeft de familie Elzas in de loop der jaren alle ketens verkocht of stopgezet. Bij de verkoop van Steps en Superstar aan de FNG Groep in 2014 gaf het bedrijf aan zich volledig te gaan focussen op Didi. Ooit had Didi meer dan 150 winkels, waaronder ook een dertigtal franchisewinkels, op veelal A-locaties. Naast een uitgesproken collectie voor vrouwen met veel kleur en prints bracht Didi ook een kinderlijn onder de naam Didi Girls. In de zomer van 2018 werd deze lijn voor meisjes van 4 tot 12 jaar stopgezet.

Nieuw winkelconcept

Didi heeft momenteel nog 92 winkels, waaronder 12 conceptstores. Volgens de Nationale Franchisegids zijn er 87 eigen winkels, 3 franchisewinkels en 2 filialen in het buitenland (België). Sinds 2012 wordt de collectie van Didi ook verkocht bij Wehkamp. In 2015 werd een nieuw winkelconcept geïntroduceerd en begin 2019 werd nog een nieuwe conceptstore geopend in Hoog Catharijne in Utrecht. Verder was het vrij stil rond het bedrijf, dat altijd sterk zijn eigen koers volgde.

Miljoen verlies

Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat het modebedrijf er eind 2017 al slecht voorstond. Dat jaar leed de onderneming een verlies van bijna 4,4 miljoen euro op een omzet van ruim 47 miljoen, zo meldt RTL Z. Het jaar ervoor kwam het resultaat 1,6 miljoen euro onder nul uit. En voor 2018 werd een verlies van bijna 1,8 miljoen euro verwacht. Maar dankzij kapitaalinjecties door de aandeelhouders en maatregelen om de omzet en marge te verbeteren, zou het bedrijf uitzicht hebben op herstel. De curator zegt tegen RTL Z dat de precieze oorzaken van de surseance nog niet bekend zijn, maar is die in algemene zin het gevolg van ‘financiële problemen en te hoge concurrentie.’ Vanmiddag wordt er met de huidige directie en eigenaren ‘gekeken naar de richting die wordt genomen’ en voortzetting onder de huidige eigenaren is ‘een van die opties’.