TOP

Deze activewear trends voorziet Li Edelkoort voor zomer 2018

De fascinerende insectenwereld is voor zomer 2018 een belangrijke inspiratiebron voor activewear. Toonaangevend trendforecaster Li Edelkoort deelde deze week tijdens haar trendpresentatie in Amsterdam de opvallendste tendensen en tips binnen dit veelzijdige thema.

Toegegeven, niet iedereen is altijd even gecharmeerd van insecten. Spinnen, wespen, rupsen, mieren: soms kunnen ze een ware plaag zijn. Lidewij Edelkoort liet tijdens haar presentatie ‘Bio-athletics, future aesthetics inspired by insects’ vooral een verrassend wonderlijke kant van de kleine diertjes zien. Met uitvergrote close-ups waarin ieder klein, fijn, kleurrijk en vooral opvallend gedefinieerd detail te zien was als nooit tevoren.

Sportfashionsectie

De intrigerende vormen, kleuren, texturen, prints en andere accenten van insecten vertaalde Edelkoort naar een uitgebreid aantal trendthema’s. Een direct signaal dat activewear steeds belangrijk wordt. De forecaster riep dan ook lingerie- en mode-ondernemers op om onmiddellijk een sportfashionsectie in hun concept op te nemen.

De belangrijkste trends op een rij:

Layering

Verschillende lagen over elkaar. Bijvoorbeeld meerdere capuchons, maar ook shorts over leggings (voor mannen en vrouwen). Voor retailers kan dit een fijne ophoging van het bonbedrag betekenen.

Metallics

Metallics zijn onmisbaar. Goud, zilver, brons en metalen die van kleur veranderen alsof het schildjes van vliegen of torren zijn. Perfect voor onder meer sneakers, zonnebrillen, tassen regenjacks of gecoate kledingstukken.

ETQ

Multicolour glans, net als de schildjes van insecten. Merk: ETQ

Glans versus mat

Glans is belangrijk (lak!) en valt nog meer op in combinatie met matte accenten.

Superstretch

Stretch materialen als ware het spinnenwebben: flexibel en sterk.

Banden

Banden en pipings als extra accent. Zeker in combinatie met andere grafische elementen.

De rugtas

De rugtas blijft de it-bag: comfortabel, multifunctioneel en modieus.

Herschel

Herschel

Structuren

Materialen met (dessins van) structuren en texturen vallen op. Denk aan 3D-volumes, subtiele harige oppervlaktes, wafeldoek, mesh, grove weefsels, breisels (nieuwe flyknits!) en plissé.

David Laport

David Laport

Grafisch

Doe als wespen en bijen en wees extravert in kleuren en grafische vormen. Geel is belangrijk, lettering mag weer op shirts en sweaters en denk ook aan contrasterende binnen- en buitenkanten (en reversible opties).

Burton X Lamb

3 trends ineen: geel, lettering en grafische accenten. 

Uitvergrote vormen

Activewear hoeft niet meer per definitie strak en lichaamsvolgend te zijn. Wijde broeken, jacks en tops worden getipt, maar ook uitvergrote details als veters, pipings en banden.

Monochroom

Verschillende texturen en tinten binnen één kleur zorgen voor een subtiel monochroom beeld. Vooral met felle tonen als geel zorgt dit voor een opvallende maar smaakvolle uitstraling.

Franjes

Mocassinsneakers tipt Edelkoort als een van de belangrijkste richtingen voor footwear. Maar ook op kledingstukken zijn verfijnde franjes graag gezien. 

David Laport 2

David Laport liet zich in 2015 al inspireren door insecten.

Glow in the dark

Ook wat betreft glow in the dark valt er te ‘blurren’ in gebruiksmomenten. Zo kunnen lichtgevende accenten op kleding worden gebruikt voor tijdens het rennen in de avond, maar ook tijdens het dansen in een club.

Natuurlijke kleuren

De kleuren zijn vooral natuurlijk: variërend van blauwen en groenen, naar ‘bossige’ camouflagekleuren. Met felle uitschieters als geel en oranje/rood tot zachte pastels. 

Liselore Frowijn - team peter stigter

Liselore Frowijn voor Vlisco, foto: Team Peter Stigter