TOP

De comeback van Zoe Karssen

Modemerk Zoe Karssen is sinds twee maanden terug op de markt. Met een nieuwe collectie, een nieuwe webshop en nieuwe verkooppunten. “Het is volwassener en vrouwelijker geworden.”

Het was een tijdje stil rond Zoe Karssen. In maart 2019 werd het vorige moederbedrijf failliet verklaard, waarna de huidige eigenaar Fashion Invest het merkenrecht, de handelsnaam en de domeinnaam overnam. Volgens directeur Franklin Thielsch, die hiervoor managementfuncties vervulde bij Colourful Rebel, Garcia en Scotch & Soda, is bewust de tijd genomen om een nieuwe strategie te formuleren. “We hebben goed nagedacht over hoe we het merk willen positioneren. We stelden onszelf de vraag wat we anders willen doen en hebben daarbij ook gekeken naar een nieuwe manier van werken in de modebranche.”

Wat houdt die nieuwe manier van werken in?

“We focussen ons niet meer alleen op verkoop via wholesale, maar ook op online verkoop via marketplaces en onze eigen webshop. Op dit moment heeft de webshop nog het grootste omzetaandeel, maar we willen zeker niet alleen rechtstreeks aan de consument verkopen. We willen behalve online ook zichtbaar zijn bij fysieke verkooppunten. We werken verder niet meer op pre-order, maar op re-order. We brengen kleine gelimiteerde oplages direct vanuit voorraad. We willen uiteindelijk steeds minder in collecties denken. Ook uit duurzaam oogpunt.”

Hoe duurzaam zijn jullie?

“Duurzaamheid zit in duurzame materialen en productiemethoden, in dicht bij huis produceren en werken met stoffen uit de voorraden van fabrikanten. Maar ook in het voorkomen van waste. Omdat we uit voorraad verkopen hebben we geen samples. Daarnaast willen we overproductie tegengaan door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. We kunnen snel inspelen op de vraag dankzij korte levertijden doordat negentig procent van de collectie wordt geproduceerd in Europa.”

Waarom hebben jullie Zoe Karssen gekocht?

“Het is een internationaal bekend merk met een hoge brand desire. De kracht zit in de merknaam en het gevoel wat de consument daarbij heeft. Alle lof voor de vorige eigenaren die dat hebben bereikt. Er is een grote vaste klantengroep die het merk nog steeds volgen. Maar de doelgroep is tegelijkertijd ook ouder geworden en je kunt verschillende kanten op met het merk.”

Welke kant hebben jullie gekozen?

“Onze speerpunten zijn creativiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. We maken geen mannencollectie meer en focussen volledig op de vrouwencollectie. Het is volwassener en vrouwelijker geworden. We willen niet alleen T-shirts en sweaters brengen. We blijven ten allen tijde het randje van creativiteit opzoeken, maar altijd met een hoogwaardig kwalitatief product als resultaat. Daarnaast werken we niet meer met een hele grote collectie.”

Wordt het meer basic?

“Nee, we houden in de gaten dat er genoeg smaakmakers in de collectie zitten. We hebben Zoe Karssen niet gekocht om er een basic merk van te maken. Zo lanceren we binnenkort On Stage, een platform voor jonge creatieven, die bijvoorbeeld een print kunnen ontwerpen of een wassing voor een denim. Deze collecties worden in gelimiteerde oplages verkocht.”

Hoe is het merk ontvangen na de herlancering eind september?

“We begonnen in coronatijd en dat is best een uitdaging. Het voordeel is dat we uit voorraad kunnen leveren en dat kan in deze tijd een voordeel voor winkeliers zijn. Het voornaamste op dit moment is hoe we het merk de juiste lading geven. De creativiteit binnen het merk is het belangrijkste en we doen veel aan storytelling. Op social media krijgen we veel positieve reacties op onze comeback. Op dit moment heeft de webshop nog het grootste omzetaandeel. We zijn nu op zoek naar de juiste winkels voor het merk. We willen ons in eerste instantie focussen op Nederland, België en Duitsland. Ik denk dat er tussen de 75 en 100 goede verkooppunten mogelijk moeten zijn.”