TOP

De beste textieltrends van 2022

De wereld van stoffen en materialen is soms in-your-face, soms heel relaxed, maar altijd spannend! De essentie van textiel ligt in materiaal, kwaliteit, patronen en kleur, al speelt vakmanschap tegenwoordig ook een grote rol, net als bij het aanbrengen van spachtelputz op muren. Vakmanschap is namelijk een van de belangrijkste trends in de modewereld van dit jaar, net als duurzaamheid en de natuur. Ook op het gebied van textiel spelen deze ontwikkelingen een rol, bijvoorbeeld bij de productie van de materialen. Onderstaand vind je een paar van de beste textieltrends van 2022 die dus gedreven worden door vakmanschap, duurzaamheid en de natuur. 

Denim 

Denim wordt nooit oud! Denimstoffen zijn niet meer weg te denken uit de mode. In 2022 zullen ze indruk maken met een frisse nieuwe draai: klassieke ontwerpen zoals diamantpatronen maken een comeback, vergezeld door optische illusies, batik en gewaagde kantstructuren. Als het om snitten gaat, ligt de focus op comfort, met een vleugje festivalcharme erin vermengd. Het is jammer dat een stukadoor waarschijnlijk niet denim aan kan brengen op de muren in onze woningen, anders hadden we dat ook nog gedaan! 

Licht

Doet denken aan een frisse zeebries en vervult ons verlangen naar lichtheid: in deze trend ontmoeten ultralichte, fladderende stoffen pastels en glinsterende kleuren. Zachte, natuurlijke en zelfs gerecyclede synthetische vezels – sommige met kantelementen – creëren opvallende, vloeiende silhouetten. Ultralichte coatings en glinsterende effecten op de stoffen zijn bijzonder opvallende kenmerken met een luxueus effect. De materialen die lichter dan lucht zijn, zullen in 2022 echt de overhand krijgen in de mode. Met name in zomerkleding zijn deze stoffen natuurlijk ideaal!

Eco-materialen

Het is terug – de megatrend van duurzaamheid, al is het eigenlijk nooit echt weggeweest. Eco-materialen zoals vegan leer en plantgeverfde stoffen in aardetinten zijn dit jaar razend populair. Er wordt gebruik gemaakt van tactiele en ruwe structuren die het belang van oppervlakken onderstrepen. Ook bij het kiezen van een wandafwerking kun je hier rekening mee houden en mogelijk zelfs kiezen voor een materiaal dat aan de duurzame kant is. 

Plooien

Beïnvloed door sportkleding, triomfeert deze trend in herenmode met zijn bijzonder relaxte stijl. Klassieke plooi- en ribtechnieken zijn afgewerkt met frisse coatings en opstaande naden. Technische breisels en zachte stoffen ronden deze coole trend af. In vrouwenkleding zul je deze textieltrend niet snel zien, maar bij het ontwerpen van kleren voor mannen kun je absoluut gebruik maken van de plooien om helemaal te voldoen aan de nieuwe modetrends in 2022. 

Bloemen

Een bloemige kijk op kleding zal in 2022 ook weer terugkomen. Alles draait bij textiel zelfs om bladeren en bloemen. Toegegeven, de prints zijn hier de sterren, de stoffen zelf spelen geen grote rol. Het gaat juist echt om het design van bloemen en planten op het materiaal! Exploderende vintage bloempatronen in handgetekende stijl of als behangachtige prints op contrasterende of monochrome achtergronden zien er geweldig uit – voor zowel de dragers als de toeschouwers. Met name vintage kleding in deze stijl zal dit jaar erg trendy worden!