TOP

Darwin Winklaar wint Lichting 2020 met ‘mode zoals mode bedoeld is’

Darwin Winklaar is op dinsdag 6 juli uitgeroepen tot winnaar van Lichting 2020, het debutantenbal voor aanstormend modetalent. De alumnus viel op met een hommage aan diens moeder en Arubaanse achtergrond.

Foto’s: Team Peter Stigter

Winklaar ontvangt met de Lichting 2020-award een geldbedrag van 10.000 euro, beschikbaar gesteld door de Meester Koetsier Foundation, en mag diens werk showen tijdens de Amsterdam Fashion Week 2022. Runner-up is Irene Ha alias Baby Reni; zij kan gebruik maken van juridische begeleiding van Kaam IP, Media & Privacy (ter waarde van 5.000 euro) voor verdere uitbouw van haar merk. Het evenement vond plaats in de Hermitage in Amsterdam als onderdeel van de vorige Amsterdam Fashion Week, waar de veertien meest veelbelovende afstudeerders van de zeven Nederlandse modeopleidingen hun werk aan vakprofessionals en -pers presenteerden. In een vernieuwde opzet, waarin ruimte was voor verschillende vormen van eindwerk.

De installatie van Darwin Winklaar.

Religieuze volkspraktijken

Winklaar viel op met het resultaat van diens onderzoek naar religieuze volkspraktijken in het Caribische gebied. Diens winnende installatie, een altaar met diverse stoffen poppen, is gebaseerd op een reinigings- en helingsproces dat diens moeder op Aruba uitvoerde. Daarmee hoopt de modealumnus het bewustzijn van en kennis over gemarginaliseerde culturen in Nederland te vergroten. “Een belangrijk verhaal en onderzoek dat bijdraagt aan een gemeenschap die nood heeft aan representatie”, aldus de vakjury. Het panel werd dit jaar gevormd door Gijsje Ribbens (Studio Gijsje Ribbens, Vogue), Edson Sabajo (Patta), Amber Jae Slooten (The Fabricant) en Borre Akkersdijk (Byborre). “Darwin maakt mode zoals mode bedoeld is: een expressie.”

Vooroordelen aankaarten

De collectie van Irene Ha is gebaseerd op ‘systematische samenwerking en de esthetiek van een generatie die door het internet is grootgebracht’. Daarnaast gebruikt ze mode als middel om vooroordelen over haar eigen Aziatisch-zijn aan te kaarten en een online gemeenschap voor gelijkgestemden te creëren. “Een vernieuwende vorm van community en brandbuilding ineen”, aldus het panel.

Irene Ha alias Baby Reni.

Duidelijk signaal

Met de keuze voor deze winnaars stelt de jury daarnaast een duidelijk signaal te willen afgeven aan de modeopleidingen en -industrie. De recente onthullingen over de Nederlandse academies spelen hierbij wellicht een rol. “Het oude systeem moet vernieuwd worden. Door middel van open communicatie en dialoog, in plaats van door te dicteren hoe fashion eruit zou moeten zien.”