TOP

Damaged Denim, de opkomst van de beschadigde jeans

Denim is al jaren "here to stay" maar gelukkig ondergaat denim elk seizoen een verandering, make-over, up-grade of zoals nu het geval een "down-grade". Want naast het -nog immer populair bij klant en designer- ongewassen, raw of rinse-wash denim, zien we een enorm aanbod van 'destroyed denim'.

Zware gewassen, met schuurplekken, gebleekt, gescheurd zelfs en weer opgelapt. Het denim krijgt een superintensieve behandeling. Op gebied van modellering gebeurt er al veel, maar de variatie in wassing en behandeling is helemaal eindeloos.

Voor jong en trendy casual wear zijn deze opgelapte denims al te vinden in de winkels, maar ook op de designershows voor volgende zomer heb ik veel verwassen en destroyed denims gezien. Givenchy, Balmain, Marc by Marc Jacobs, Diesel, Topshop Unique en Junya Watanabe.

Het doet misschien wat denken aan het vroegere snowwashed denim en de aan flarden gescheurde look, maar er zit nu altijd iets extra speciaals aan, patchwork, gerepareerde patches, prachtige kwaliteiten, na wassing afgehaalde strepen, rafelige naden, subtiele kleur overlopen. Het geeft het kledingstuk een extra gevoel van geschiedenis mee, een verhaal en een avontuur. Een stuk wat al een heel leven achter zich heeft…

Dit geeft het een duidelijke meerwaarde, een uniekheid waar we toch een beetje naar blijven zoeken…

www.marijnobertop.nl