TOP

Close-up: Myon Veenendaal van 10Days [interview]*

In de rubriek Close-up zitten we op de huid van een modeprofessional. Deze keer: Myon Veenendaal, medeoprichter van het merk 10Days en eigenaar van vrouwenmodeagentschap MFCompany, dat onder andere het merk Sarah Pacini vertegenwoordigt.

Droomde je altijd al van een carrière in de mode? “Reizen was mijn droom. Ik ben geboren in een klein dorp op de Veluwe en die omgeving vond ik altijd te beperkt. Na mijn hbo-opleiding toerisme ben ik in een winkel gaan werken en maakte ik na een tijdje de overstap naar wholesale. Als vertegenwoordiger ging ik met mijn autootje het hele land door.”

Reis je veel? “Die droom om te reizen komt nu wel uit in mijn werk; ik maak gemiddeld twaalf reisjes per jaar voor inspiratie, productie, export en beurzen. Italië is favoriet. Daar kom ik veel en dat is altijd een beetje thuiskomen.”

Ben je wel eens bij Primark geweest? “Nog nooit. Ik denk dat ik heel ongelukkig word van al die gooi- en smijthandel. Het heeft niets te maken met bewuste aankopen. Het trekt een totaal andere consument dan ons segment. Ik vind het een nare ontwikkeling, vooral op productieniveau.”

Heb je een verborgen talent? “Volgens mijn compagnon Barbara (Hilbrink, red.) is dat spreken voor publiek, wat ik voor mijn werk wel eens moet doen. Ik vind het ook leuk, als het maar over bekend terrein gaat en je vanuit je gevoel kunt praten. Spreekbeurten vroeger vond ik vreselijk.”

Wat heb je met dieren? “Ik ben een hondenliefhebber. Sinds twee jaar heb ik een teckel, Pippe. Ik zou er wel zes willen, maar dat is onhandig als je veel reist. Eerder kon ik ook geen hond nemen, toen woonde ik midden in de stad. Nu woon ik in Amsterdam-Noord, aan bos en water. Hij gaat drie dagen naar de opvang, en twee dagen gaat hij mee naar het werk. De zaak is voor hem ook thuis.”

Waar ben je opgegroeid? “In Scherpenzeel. Ik ben blij met die roots en heb goede herinneringen aan waar ik vandaan kom, maar ik zou nooit terug willen. Dat heeft vooral te maken met de bekrompenheid van een dorp. Je hebt er minder privacy. De anonimiteit van de stad vind ik lekker. Hoewel ik nu wel weer in een buurtje woon, en dat is minder anoniem.”

Was je goed op school? “Goed genoeg. Ik haalde zevens en achten en had verder niet het gevoel dat ik moest uitblinken. Wel was ik heel goed in sport, daarvoor had ik een tien. Ik heb een atletische bouw, maar ben niet zo fanatiek. Als kind deed ik aan uiteenlopende sporten, zoals dans, hockey, tennis, zwemmen, volleybal en badminton. Tennissen doe ik nu nog, en joggen om fit te blijven. Skiën doe ik wel fanatiek, het liefst met een skigids de bergen door.”

Wat was je favoriete speelgoed? “Ik was een buitenkind, maar ik speelde wel met Barbies: die kon ik aankleden. Mijn poppenhuis vond ik ook leuk, vanwege het interieur. Maar ik was geen poppenmoeder. Ik heb ook nooit de behoefte gehad om kinderen te krijgen, dus dat klopt wel.”

Je grootste modemiskoop? “Laatst heb ik in Milaan waanzinnige sleehakken van Marc Jacobs gekocht. Op de eerste de beste bruiloft waar ik ze aanhad, kon ik na een uur al niet meer lopen. Op schoenengebied heb ik vaker missers, verder niet. Ik ben trouw aan mijn eigen merken en koop er niet zoveel bij.”

Ben je een workaholic? “Mijn werk is mijn passie. In mijn hoofd gaat het altijd door. Ik heb vrij spel omdat ik alleen woon en geen kinderen heb. Maar ik heb ook hobby’s. Twee jaar geleden ben ik begonnen met pianospelen. In mijn woonkamer staat een vleugel, ik krijg les en speel elke dag een halfuur. Ik luister graag naar minimalistische pianomuziek, van bijvoorbeeld Erik Satie en Ludovico Einaudi. Heerlijk na een dag werken.”

Als je moest kiezen: eigen merk of agentuur? “Eigen merk. Dat is toch veelzijdiger. Je maakt het hele proces mee van begin tot eind en je kunt je eigen ideeën kwijt. Bij een agentuur ligt de focus op verkoop. Je kunt wel creatief zijn in styling, maar het merk kun je niet veranderen.”

De mooiste winkel van Nederland? “Vrouwenmodewinkel Mooi ben jij in Doetinchem. Het is best een grote winkel – vijfhonderd vierkante meter – en toch is het gevoel er intiem. Een boetieksfeer vol beleving en diversiteit. Dat concept is heel goed aangepakt.”          

Tokio

“Onlangs was ik met Barbara Hilbrink, mijn compagnon en designer van 10 Days, in Tokio. Het is er veel relaxter en beschaafder dan ik dacht, maar totaal anders dan andere landen.”

Pippe 

“Mijn ruwharige teckeltje Pippe. Wat een koppie hè?”

Dansen in de Hemel 

“Ik lees graag, liefst autobiografieën en waargebeurde verhalen. Ik heb net ‘Dansen in de hemel’ van Michael Pilarczyk uit. Dat boek zet je aan het denken.”

Marqt 

“Mijn favoriete winkel is Marqt in Amsterdam. Ik eet voornamelijk biologisch en let altijd op met vlees.”

Dit artikel is gepubliceerd in de vrouwenmodespecial winter 2015/2016 van Textilia, die in januari 2015 is verschenen. Altijd als eerste uitgebreide interviews en bedrijfsprofielen lezen? Abonneer je dan ook op de printeditie van Textilia.