TOP

Chic voorproefje op Amsterdam Fashion Week: Prelude

Traditiegetrouw aan de vooravond van het officiële programma van de AIFW, krijgen modetalenten de kans hun ontwerpen aan een groot publiek te laten zien. Deze keer was hotel 'The Grand' in Amsterdam het toneel van de Prelude modesalon.

Onder toeziend oog van heel wat BN’ers, invloedrijke modemensen en mindere goden showden Catta Donkersloot, Conny Groenewegen, Mattijs van Bergen en Sjaak Hullekes hun zomercollecties 2010.

Klik hier om de video van Prelude te bekijken

Tussen de regenbuien door opende Mattijs de Prelude met een catwalkshow op de sfeervolle binnenplaats van het hotel, gelukkig overkapt. Mattijs liet zich met het thema ‘Florish Odalisk’ inspireren door bijzondere bloemen. Dit resulteerde in vrouwelijke kledingstukken met een vrolijk statement. Veel rood- en rozetinten worden gecombineerd met koele kleuren als kobaltblauw en pistache in zachte gedrapeerde zijdes en kenmerkende plissés. De modellen zagen eruit als klonen van Mathilde Willink, in zowel de haardracht als de opvallende creaties van Mattijs. De collectie had een paar prachtstukken, maar er zat geen lijn in de show en omstanders fluisterden dat het wel heel erg leek op de zomercollectie van vorig jaar.

In het hotel zelf hadden ontwerpers Sjaak Hullekes en Catta Donkersloot een doorlopende show waarbij Donkersloot gebruik maakte van een tableau vivant. De papaver stond centraal bij haar collectie wat resulteerde in modellen die in prachtige en kleurrijke gewaden ‘out’ op een canapé lagen. Hullekes presenteerde zijn collectie in de vorm van een tentoonstelling. Onder het thema ‘Oscar’ leverde de designer een indrukwekkende mannencollectie af in zijn typische ‘preppy’-stijl, maar wel afgestyled met vrouwelijke elementen als ballerinaschoenen (onderdeel van een kleine eigen schoenencollectie in samenwerking met Fred de la Bretoniere) en ceintuurs. De doorzichtige materialen en rafels zorgden voor een spannende geheel.

Aan Conny Groenewegen de eer om de modesalon af te sluiten en dit deed zij fantastisch. Terug op de binnenplaats verraste zij vriend en vijand met een zeer samenhangende collectie met masculiene invloeden. Het kleurenpalet bestond uit lavendel en blauwtinten gecombineerd met poeder- en huidtinten. De bandplooi, vissersbroek en coverall kwamen in verschillende varianten voorbij. Het skelet leek een inspiratie te zijn want de modellen hadden niet alleen kettingen met bottenachtige hangers om, ook de prints en het reliëf leek rechtrstreeks op het menselijk lichaam gebaseerd.

Prelude was zoals altijd chic en sophisticated, maar bezoekers vroegen zich wel af wanneer ze weer eens een keer echt verrast zullen worden door iets spectaculair anders, zoals dit bijvoorbeeld wel in Parijs gebeurt.