TOP

Ontwerper Mattijs van Bergen failliet

Het bedrijf van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen is failliet. Zijn haute couture kleding wordt geveild.

De modeontwerper Mattijs van Bergen blijkt vorig jaar failliet te zijn verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Komende week wordt kleding van Van Bergen geveild. De oorzaak van het faillissement van Mattijs van Bergen ligt bij het huidige economische klimaat en tegenvallende verkopen.

In een brief die hij aan relaties stuurde, zegt hij: “Ik ben genoodzaakt mijn werkzaamheden rond het label MATTIJS stop te zetten. Een lastige financiële start en uitblijvende groei nopen mij daartoe.”

Veiling

De haute couture kleding wordt van 6 tot en met 12 maart geveild bij online veilinghuis BVA auctions. Het gaat hierbij om ‘niet verkochte kledingstukken uit een consignatie’ voor de webwinkel en Italiaanse boetiek LouisaViaRoma. Zij vallen binnen een verpanding die binnen het faillissement valt, zo vertelt de ontwerper aan de Telegraaf.

Nieuwe plannen

In de brief zegt hij dat hij de mode niet verlaat: “Daarvoor houd ik veel te veel van het vak, zelfs nu, in deze tijden van verandering, blijf ik dat voelen. Ik bezin mij nu dan ook op welke wijze ik in de toekomst weer werk zal maken. Ik hoop op korte termijn met nieuwe plannen naar buiten te komen”

De veelbelovende ontwerper begon zijn eigen label MATTIJS in 2008. Hij won een aantal prijzen, waaronder de Dutch Fashion Award in 2012 en een nominatie voor de International Woolmark Prize in 2013. Ook werd koningin Maxima regelmatig gezien in zijn ontwerpen.

Lees hier de volledige brief:

Lieve collega’s, vrienden, geïnteresseerden,

Via dit schrijven wil ik je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen rond mijn label MATTIJS. Het was me zoveel liever geweest als dit een lichte ansichtkaart was geweest, met een beeld van een van mijn jurken tegen een avondlucht, met een korte regel over de kracht van schoonheid en al mijn liefs. Maar helaas schrijf ik je met nieuws van een andere orde. Ik ben genoodzaakt mijn werkzaamheden rond het label MATTIJS stop te zetten. Een lastige financiële start en uitblijvende groei nopen mij daartoe. Dat doet mij verdriet. Want ik denk aan de prachtige successen, ik denk aan de betoverende shows, aan de prachtige vrouwen die ik gelukkig heb gezien in wat we maakten en ik denk aan het getalenteerde team waarmee ik dit alles heb kunnen realiseren. De tien collecties die we maakten zweven voor mijn geestesoog en ik kan niet anders zeggen dan dat het verbijsterend is dat het toch niet gelukt is dit label tot een commercieel succes te maken.
De vragen die dat oproept over de huidige modemarkt, de positie van onafhankelijke ontwerpers en het stormachtige klimaat waarin mode nu verkeert, zijn wellicht voor een ander moment. Inmiddels heb ik een aantal ideeën ontwikkeld over wat eronder andere nodig zou zijn om mijn werk als ontwerper wel tot een nieuw succesvol business model te laten groeien. Zoekend naar een nieuwe waarde en herwaardering van kleding en creativiteit in de modesector.
Voor nu rest mij mijn dankbaarheid en trots te tonen. Aan alle mensen die mij steun hebben verleend, die zijn meegereisd met mijn dromen over wat MATTIJS belichamen kon. Aan iedereen die uit vriendschap, liefde en avontuur heeft meegeleefd, meegedacht en meegemaakt.

Ik verlaat de mode niet. Daarvoor houd ik veel te veel van het vak, zelfs nu, in deze tijden van verandering, blijf ik dat voelen. Ik bezin mij nu dan ook op welke wijze ik in de toekomst weer werk zal maken. Ik hoop op korte termijn met nieuwe plannen naar buiten te komen.

Met liefde,
Mattijs van Bergen