TOP

CBW-Mitex: omzet modebranche daalt met 5,2%

De omzet in de modebranche daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,8 naar 5,2% in juni. Dit meldt CBW-Mitex modemonitor.nl. De slechte resultaten zijn te wijten aan het extreem lage consumentenvertrouwen.

CBW-Mitex vindt dat herstel van het consumentenvertrouwen een speerpunt moet worden van het kabinet dat na de verkiezingen van 12 september aantreedt. Het bestedingspatroon moet ombuigen naar een opwaartse spiraal. Directeur Jan Dirk van der Zee zegt hierover: “Duidelijkheid is nodig over thema’s als pensioenen, hypotheken en bijvoorbeeld zorg- en opvangkosten. Met helderheid hierover ontzorg je de consument al heel veel. Samen met prikkels om de werkgelegenheid te stimuleren, werk je dan aan de randvoorwaarden om het juiste bestedingsklimaat te creëren.”

BTW-verhoging
De aangekondigde BTW-verhoging van 2 procent per 1 oktober is eerst nog een hobbel met een averechts effect op de bestedingen. “Economie is ook heel veel psychologie. Voor de consument wordt het leven duurder en dat maakt hem nog voorzichtiger in zijn uitgavenpatroon. De overheid haalt honderden miljoenen extra belastinginkomsten op, maar houdt zich doof voor de constatering dat veel meer ondernemers dan nodig is door deze BTW-verhoging middenin het verkoopseizoen hun bedrijfsactiviteiten moeten staken. Dat is een meer dan pijnlijke constatering voor een branche waarin 150.000 werknemers nu nog een baan vinden. Het nieuwe kabinet zullen we bestoken met prikkels om ondernemers wèl op de goede manier te ondersteunen,” aldus de directeur van de brancheorganisatie.

In de eerstvolgende Textilia (24 augustus) geven financiële experts tips over hoe om te gaan met de btw-verhoging, zoals omruilgaranties en betalingskortingen.