TOP

CBS: grote omzetstijging voor mode- en schoenenwinkels in tweede kwartaal 2022

De detailhandel heeft in het tweede kwartaal van 2022 ruim drie procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, meldt het CBS. Dat komt door de hogere prijzen als gevolg van de inflatie; het verkoopvolume nam juist met 3 procent af. Een positieve uitzondering zijn de kleding- en schoenenwinkels, die tussen april en juni zowel de omzet als de aantallen zagen toenemen.

Foto: Jordan Nix via Unsplash

De omzet- en volumeverschillen per branche zijn nogal groot in het tweede kwartaal van 2022, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Daarbij zal rekening moeten worden gehouden met het feit dat in het tweede kwartaal van 2021 niet-essentiële winkels pas op 28 april weer open mochten. In het tweede kwartaal van dit jaar waren de winkels daarentegen juist weer volop in bedrijf.

De non-foodsector zette zes procent meer om dan in het tweede kwartaal van 2021. Het volume was vergelijkbaar met een jaar eerder. Vooral kledingwinkels en schoenenwinkels boekten grote omzetstijgingen. Kledingwinkels boekten 19,5 procent meer omzet en het volume steeg met 16,8 procent. Winkels in schoenen en lederwaren zagen de omzet stijgen met 16 procent en het volume met 11,2 procent. Meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en in witgoed zetten juist minder om. Ook de volumes in deze branches daalden in het tweede kwartaal, met negen tot dertien procent.

Online

Online gaven consumenten in het tweede kwartaal van dit jaar eveneens minder uit. In dit kwartaal zonder lockdowns was de online omzet tien procent lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De online omzet van multichannel retailers was elf procent lager. Pure webwinkels zetten negen procent minder om.

Verwachtingen

53 procent van de detailhandelaren verwacht dat verkoopprijzen de komende drie maanden toenemen, één procent verwacht een prijsafname. Per saldo is dit minder dan een kwartaal eerder, toen 62 procent een stijging voorzag en twee procent een daling. Over de ontwikkeling van het economisch klimaat zijn ondernemers overwegend negatief. Vijftien procent van de detailhandelaren verwacht een verslechtering in de komende drie maanden. De ondernemers zijn hiermee pessimistischer over het economisch klimaat dan in de voorgaande twee jaar.

Toename faillissementen

In het tweede kwartaal van 2022 werden in de detailhandel 46 faillissementen uitgesproken. Dit is 21 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen er 38 faillissementen waren. Het aantal faillissementen is wel lager dan in de periode voor de coronapandemie. Volgens Jan Meerman, directeur van Inretail, valt te verwachten dat meer bedrijven ermee zullen ophouden als ze vanaf oktober moeten beginnen met het terugbetalen van de uitgestelde belastingen.

“We hebben een klein beetje vet erbij gekregen na het eerste jaar, maar vanaf 1 oktober moet er terugbetaald worden”, zegt hij tegen BNR. “De overheid heeft daar niet heel veel speling gegeven, behalve als er bijzondere omstandigheden zijn. Daarvoor moet je liquiditeit hebben. Het zal misschien niet direct tot faillissementen komen, maar ondernemers zullen zich wel afvragen of ze nog door willen gaan.”

Volgens Inretail heeft dit betrekking op tien tot vijftien procent van de bedrijven in hun sector. Meerman: “Het speelt in de kleinere plaatsen wat minder, maar in de grotere plaatsen zal er een grotere shake-out plaatsvinden. Toch zal het om meer vrijwillige sluitingen dan faillissementen gaan.”