TOP

Beveiliger in burger nieuw wapen tegen winkeldiefstal

Winkeliers mogen beveiligers in burger inzetten voor de bestrijding van winkeldiefstal. Voorwaarde is wel dat de politie hiervan op de hoogte wordt gesteld en er moet een geüniformeerde beveiliger in de buurt zijn.

Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie gisteren schriftelijk aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Die had hem op initiatief van het CDA en de PvdA gevraagd de mogelijke ontheffing van de uniformplicht voor particuliere beveiligers te onderzoeken.

Het Platform Detailhandel Nederland en de politie hebben samen met de minister de kwestie besproken. Nu is het zo dat winkeliers eerst toestemming moeten krijgen van de korpschef. De koepelorganisatie wilde dat dit alleen gemeld zou hoeven worden.

De minister vindt dat de politie er nauw bij betrokken moet blijven, omdat zij risico’s beter in kan schatten. Ze moeten dan ook direct in actie komen als een beveiliger in burger iemand aanhoudt. Als een surveillant zonder uniform ingrijpt, kunnen er volgens Hirsch Ballin onduidelijke situaties ontstaan. Een geüniformeerde collega is voor omstanders wel herkenbaar en kan bijspringen om escalatie te voorkomen.