TOP

Beperking koopzondag op de helling door val kabinet

De val van het kabinet zou Detailhandel Nederland nog wel eens goed van pas kunnen komen. De belangenorganisatie wil af van de voorgenomen beperking van het aantal koopzondagen.

Detailhandel Nederland roept volgens persbureau Novum de Eerste Kamer nog eens op het wetsvoorstel voorlopig niet in behandeling te nemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer liet in oktober 2009 weten dat de regels voor de koopzondag worden aangescherpt. De kamer steunt daarmee het voorstel van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken die een einde wil maken aan oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling.

Het gesteggel over de koopzondagen laaide vorig jaar op. De keuze over het aantal koopzondagen moet volgens de belangenorganisatie overgelaten worden aan gemeenten. Gemeenten mogen nu maximaal twaalf koopzondagen per jaar hebben. Deze regel wordt echter steeds vaker omzeild, door een gedeelte van de stad als toeristisch gebied te benoemen. Daar mogen de winkels elke zondag open zijn, zoals onlangs in Amsterdam is besloten.

Volgens de belangenorganisatie hebben koopzondagen niets met toerisme te maken. De koepelorganisatie wil daarom dat de toerismebepaling wordt geschrapt.