TOP

Barre werkomstandigheden bij Primark?

Medewerkers van kledingketen Primark in Groningen beklagen zich bij vakbond FNV over de slechte werkomstandigheden.

Een te hoge werkdruk, problemen bij ziekmeldingen en camerabeelden die worden gebruikt om werknemers te controleren: het is een greep uit de klachten van medewerkers die bij vakbond FNV terecht zijn gekomen over de Groningse vestiging van de Ierse kledingketen Primark. Inmiddels heeft de vakbond een enquête opgesteld die medewerkers van Primark kunnen invullen.

RTV Noord begon met een onderzoek onder werknemers van Primark Groningen. Zo’n twintig medewerkers deden hun verhaal anoniem bij de nieuwswebsite van het regionale televisiestation. Ze vertelden bijvoorbeeld dat Primark naast de cao nog een handboek gebruikt waarin regels staan die werknemers dienen op te volgen.

Elke dag bellen

Zo staat er in het handboek dat je, wanneer je ziek bent, elke dag moet bellen over hoe je eraan toe bent, ook wanneer je in het ziekenhuis ligt. Een aantal werknemers klaagt dat de telefoon pas opgenomen wordt als de deadline van de ziekmelding al is verstreken. Op die manier hoeft Primark de medewerker niet te betalen omdat hij/zij zich te laat heeft ziekgemeld.

Camerabeelden

Een andere veelvoorkomende klacht is de controle van werknemers. Camerabeelden worden volgens de klagers gebruikt om iedereen in de gaten te houden. Er wordt gekeken of je hard genoeg werkt en of je op tijd inklokt. Klok je in met je jas nog aan, dan wordt dat gezien als ernstig wangedrag.

Ondernemingsraad

Primark heeft geen ondernemingsraad, en dat moet wel. Niels Suijker van vakbond FNV tegen RTV Noord: “Een OR is voor een bedrijf met meer dan 50 personeelsleden wettelijk verplicht. Dat Primark en andere vergelijkbare bedrijven deze niet hebben, staat ook bij ons op het lijstje.”

De directie van Primark heeft gereageerd op alle ophef rondom de werkomstandigheden en schrijft in een eerste reactie aan RTV Noord: “Primark geeft om het welzijn van de medewerkers. Wij behandelen alle werknemers eerlijk en willen dat ze plezier hebben in hun werk. Primark onderzoekt de situatie met hoge urgentie.”

600 klachten

Landelijk zijn er inmiddels zo’n 600 klachten binnengekomen bij de FNV over de werkomstandigheden bij Primark. Over het filiaal in Eindhoven zijn de meeste klachten gemeld, zo bericht het Eindhovens Dagblad. Over deze vestiging kwamen ruim 100 meldingen binnen. In Arnhem en Nijmegen hebben werknemers een verbod gekregen om met klanten of media te praten over de werkomstandigheden.