TOP

Angorawol: ja of nee? [video]

De Partij voor de Dieren wil een importverbod op angorawol. Maar wat vind jij? En bestaat er nog zoiets als verantwoord angorawol? Textilia zoekt het voor je uit.

Vorige week onthulde dierenrechtenorganisatie Peta een video waarin te zien is hoe angorakonijnen op gruwelijke wijze van hun wol worden ontdaan. Dit leidde tot Kamervragen van Partij voor de Dieren over de gebruikte techniek. Maar hoe doen ze dat dan? En bestaat er ook verantwoorde angorawol?

Angoraleed
China is de grootste angoraproducent ter wereld. Er is daar namelijk geen straf voor dierenmishandeling. De angora’s worden elke drie maanden levend kaal geplukt. Daarna worden ze weer terug in kooi gestopt, terwijl de dieren volledig in shock zijn. Na twee tot vijf jaar worden ze afgemaakt.

De vraag is, waarom scheren of knippen ze de wol niet af? Het schijnt zo te zijn dat als je een angorakonijn plukt, de haren langer en mooier teruggroeien en van betere kwaliteit zijn. Maar volgens Peta maakt het niet uit of je knipt of plukt. Het dier lijdt evengoed. Peta: ”Konijnen bij wie de vacht wordt geknipt of geschoren lijden ook. Tijdens het knippen worden de voor- en achterpoten strak aan elkaar vastgebonden – een verschrikkelijke ervaring voor een prooidier – waarbij het onvermijdelijk is dat de scherpe gereedschappen de konijnen verwonden terwijl ze wanhopig tegenspartelen om te ontsnappen’’.

H&M
Kledingketen H&M heeft besloten om geen angorawol meer te gebruiken. Vorige week maakte ze nog bekend dat de angora’s onder goede omstandigheden leven, nu komen ze daar op terug. Consumenten die toch kledingstukken met het konijnenwol hebben gekocht, kunnen die terugbrengen naar de winkel en krijgen hun geld terug. H&M: ”H&M accepteert het niet dat dieren slecht worden behandeld. We staan alleen producten van angorakonijnen toe van boerderijen ‘met een goede veehouderij’.” Het bedrijf belooft in de toekomst beter te controleren bij zijn leveranciers.

Verantwoord
Helaas bestaat er niet iets als verantwoord angorawol of bont. Tegenwoordig zijn er wel genoeg artikelen te koop met nepwol en- bont dat steeds mooier wordt. Voor andere alternatieven kun je denken aan onder andere fleece, flanel, acryl en fluweel. Deze materialen zijn vaak net zo warm. Wil jij meer weten over ondernemen met wol? Lees dan ons artikel van vakredacteur Suzanne van Duijn.

Waarschuwing: Dit filmpje bevat schokkende beelden.