TOP

Amnesty International organiseert modeshow tegen seksueel geweld

Op 6 maart organiseert Amnesty International tijdens het Women Inc. Festival een modeshow rond Internationale Vrouwendag. Modeontwerpers, bekende Nederlanders en Amnesty International slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor de strijd tegen seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Modeontwerpers, waaronder Sheila de Vries en Marjoleine Innemee, zijn aan de slag gegaan voor de slachtoffers van seksueel geweld. Zij hebben unieke creaties van ‘pagne’ gemaakt. Dit is kleding met een boodschap en geldt als een veel voorkomende manier van actievoeren in Afrika tegen onrecht. Karin Bloemen, Bracha van Doesburg, Ans Markus, Wende Snijders, Gerda Havertong, Inge Ipenburg, Samira Bouchibti, Denise Jannah en Yasmine Allas tonen de creaties op de catwalk. De actie wordt afgesloten met een online veiling. Daarnaast verkoopt Amnesty pagne-tassen op haar website en in de regio’s. De opbrengsten gaan naar projecten voor slachtoffers in de DRC.

In de DRC is al jarenlang sprake van een conflict waarbij verkrachting ingezet wordt als oorlogswapen. Daders gaan vaak vrijuit. Slachtoffers durven niet te praten, omdat ze bang zijn om verstoten te worden. Ook komt corruptie veel voor en de politie en justitie zijn zwak. Amnesty International, modeontwerpers en BN’ers vinden het daarom hoog tijd om aandacht te vragen voor alle slachtoffers van seksueel geweld.

De modeshow vindt plaats op 6 maart van 13.30- 14.00 uur op het Westergasfabriekterrein aan de Pazzanistraat in Amsterdam.