TOP

Amerikaanse interesse voor Hema, G-Star VS vraagt uitstel van betaling aan en kapitaalinjectie voor Suitsupply, winkelopeningen opgeschort

Er is nog een partij geïnteresseerd in Hema en G-Star in de VS vraagt uitstel van betaling aan. En verder: een kapitaalinjectie voor Suitsupply, de winkelopeningen zijn opgeschort. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 7 juli.

Amerikaanse investeerder wil bod doen op Hema

Er is een Amerikaans bedrijf geïnteresseerd in Hema, meldt de Volkskrant. Het gaat om de Flacks Group uit Miami, waar particulier investeerder Michael Flacks eigenaar van is. Flacks probeerde eerder Big Bazaar en Blokker over te nemen. “Wij zijn al enkele jaren op zoek naar een groot Nederlands retailbedrijf om aan onze portefeuille toe te voegen”, zegt Flacks in de krant. “Wij bereiden nu een bod op Hema voor. Er zijn meer kapers op de kust, dus het is bepaald geen home run.” Er hebben zich al meerdere geïnteresseerde partijen gemeld voor het noodlijdende warenhuis. Zo wil Blokker-eigenaar Michiel Witteveen een bod doen en de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom, meldt de Telegraaf. Ook Ahold zou een bod overwegen.

G-Star in VS vraagt uitstel van betaling aan

G-Star Raw Retail Inc., het in Los Angeles gevestigde bedrijf dat de aanwezigheid van het Nederlandse jeansmerk in de VS beheert, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat meldt onder meer Sportswear International. “Zoals de meeste moderetailers, wordt G-Star ook door Covid-19 getroffen, vooral in onze fysieke winkels”, aldus het label in een verklaring. “Deze crisis heeft de overgang naar online versneld, ten koste van de fysieke winkels.” Als reactie hierop wil G-Star de winkelportefeuille in verschillende regio’s herstructureren om het evenwicht tussen fysieke winkels, strategische partners en online aanwezigheid te herstellen. Op dit moment herzien ze de winkelportfolio’s in de VS en Zweden. Via de zogeheten Chapter-11 procedure in de VS wordt het bedrijf gedurende een bepaalde periode beschermd tegen zijn schuldeisers om te reorganiseren. “Het is onze bedoeling om door te gaan met een kleinere, gezonde winkelportefeuille die beter aansluit bij de huidige marktsituatie. In Zweden zullen we onze trouwe consumenten via andere kanalen blijven bedienen ”, aldus het bedrijf. In mei dit jaar vroeg het jeanslabel al onverwacht faillissement aan voor zijn activiteiten in Australië, volgens Australische media omdat het merk de huur niet meer zou kunnen opbrengen.

Kapitaalinjectie voor Suitsupply, winkelopeningen opgeschort

Het pakkenimperium van Fokke de Jong heeft ook flinke klappen gekregen door de coronacrisis. Het bedrijf leent, zo meldt het FD, €40 mln met garanties van de Nederlandse overheid en de plannen voor onder meer nieuwe winkelopeningen opgeschort. Dat vertelt de ondernemer in het interview dat verschijnt in de mannenmodespecial van Textilia die op 4 augustus verschijnt. De Jong: “Onze eerste prioriteit is zoveel mogelijk van ons personeel in de wereld weer terug te laten keren naar hun werk. In Amerika zijn de meeste van onze medewerkers nog met onbetaald verlof. We willen de business zo snel mogelijk weer op het niveau hebben dat al deze mensen weer bij ons in hun bestaan kunnen voorzien.” De Jong is wel nog positief over de toekomst, vertelt hij in datzelfde interview: “Covid-19 heeft dit jaar natuurlijk een behoorlijke deuk in de omzet opgeleverd. We hebben alle acties genomen om hier goed door heen te komen. Ik verwacht ook nog best een lastige tweede helft van het jaar, maar ben positief over ons perspectief in een recessie. Suitsupply heeft het ook goed gedaan in de vorige recessie.”

Het hele interview met Fokke de Jong van Suitsupply lezen? Abonneer je nu op Textilia en je krijgt dat nummer thuisgestuurd.

CBS: inflatie stijgt, consument nog steeds negatief

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de inflatie in juni stijgt naar 1,6 procent; in mei was de inflatie nog 1,2 procent. De stijging van de inflatie is vooral een gevolg van de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen, tabak en kleding. In juni betaalde de consument 0,8 procent meer voor kleding dan vorig jaar, in mei was kleding nog 0,5 procent goedkoper. Ook zag het CBS dat het consumentenvertrouwen in juni uitkomt op -27 en dat bij de extra meting in de tweede helft van juni – die ze doen vanwege de coronacrisis – de vertrouwensindicator uitkomt op -26. De koopbereidheid is weliswaar minder negatief, het oordeel over het economisch klimaat verandert niet.

CIFF en Revolver passen beurzen aan

CIFF en Revolver passen hun beurzen, die van 9 tot en met 12 augustus worden gehouden, aan aan de huidige omstandigheden nu corona de wereld domineert. Dat meldt vakblad Schuhmarkt. CIFF wordt kleiner, omdat de organisatie zich heeft gerealiseerd dat de ‘mode-industrie nog niet klaar is voor de CIFF zoals we die kennen’. Revolver gebruikt andere locaties om de bezoekersstroom te kunnen verdelen. Zogeheten ‘Elevated Order Days by CIFF’ vinden plaats in showrooms op de eerste en tweede verdieping van het Bella Center in Kopenhagen. Hier staan bepaalde merken die anders op de beursvloer te zien zijn. Revolver biedt de mogelijkheid om meer dan één locatie te gebruiken en zo het publiek in kleinere eenheden te verdelen om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Hiervoor gebruiken ze Forum en de Øksnehallen. Zowel Ciff als Revolver heeft voor elk merk een ‘digitale showroom’ ontwikkeld.