TOP

Achtergrond: Greenpeace staakt acties tegen Nike

In navolging van Puma heeft sportmerk Nike ook toegezegd dat er tijdens de productie van kleding en schoenen van Nike geen gifstoffen meer in het milieu zullen terechtkomen. Greenpeace is daarom gestopt met acties tegen het merk en richt nu al haar actiepijlers op een ander bekend sportmerk: Adidas.

Eind vorige week voerde Greenpeace in verschillende landen, waaronder in Nederland, actie bij winkels van Adidas. De organisatie ondernam al eerder ludieke acties tegen Nike, Puma en Adidas na het publiceren van het Greenpeace rapport ‘Vuile Was’. Daaruit blijkt dat Chinese fabrieken waar grote (sport-)kledingmerken, zoals Nike en Adidas, hun kleding laten maken, giftige en hormoonverstorende chemicaliën in de rivieren en meren lozen. Rivieren waarvan miljoenen mensen dagelijks afhankelijk zijn voor drinkwater en vis.

Wereldwijd gifvrij
“Het is natuurlijk fantastisch dat Nike zijn verantwoordelijkheid neemt en van de Chinese fabrieken eist dat ze stoppen met het vervuilen van hun rivieren en meren. Met deze serieuze stap voorwaarts laat Nike zien aan andere merken dat het kan, de weg inslaan naar een gifvrije toekomst”, aldus Pavel Klinckhamers, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace. Sportgigant Nike gaat een stap verder dan Puma en wil wereldwijd de hele productieketen aanpakken. Het gaat hierbij om duizenden fabrieken in landen waar de controle op milieuwetgeving niet optimaal is en geldt voor alle merken van Nike Inc, waaronder Converse en Umbro.

Adidas volgt?
Volgens Greenpeace is het nu de beurt aan Adidas om ook zijn hele productielijn 100 procent gifvrij maken. Om het merk daartoe aan te sporen voerde Greenpeace donderdag 18 augustus wereldwijd actie bij hun winkels. Op de etalageruiten van Adidas in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn grote stickers geplakt met de tekst ‘Detox Now!’ Via een online petitie kunnen mensen Adidas oproepen voor een schone toekomst te gaan.