TOP

Accijns bij online inkopen?

Zoals reeds vaker door mij besproken, gebruiken steeds meer mensen het internet om hun spulletjes te kopen en verkopen. Het betreft dan niet alleen kleren, maar ook levensmiddelen. Zo zijn er in Nederland al vele amateur wijnclubjes die de wijn van die leuke plaatselijke franse wijnboer aan hun klantenbestand (vrienden) proberen te verkopen. Nou is daar niets mis mee, maar hoe zit het met de inkoop van deze wijn?

Over het algemeen wordt in Nederland accijns geheven bij de invoer van alcoholische dranken, zo ook over wijn. Indien men dus wijn importeert vanuit het buitenland, dan zal men daarover accijns moeten betalen. Nu bestaat er een ontheffing voor het importeren van een bepaalde hoeveelheid wijn voor eigen gebruik. De persoon die in zijn achterbak wijn meeneemt uit Frankrijk, hoeft hierover geen accijns te betalen.

Maar hoe zit het nu als men die wijn online bestelt bij de franse wijnboer en deze goederen aan huis geleverd worden. In een arrest van het Europese hof van Justitie is bepaald dat de particulier die wijn invoert vanuit het buitenland, de wijn zelf moet gebruiken, maar ook dat hij de wijn zelf moet vervoeren. Dit alles om fraude vanuit landen met lagere accijnzen te kunnen voorkomen.

De particuliere wijnimporteur zal dus de wijn echt zelf (in familiekring) moeten opdrinken en daarnaast ook zelf moeten ophalen in het land waar de wijn is gekocht. Indien men hieraan niet voldoet, dan zal men accijns moeten betalen. Dit geldt uiteraard ook voor andere goederen waarover accijns moet worden betaald.