TOP

Aantal nieuwe webshops verdubbeld, vanHaren breidt directie uit en minder grote namen op NYFW

Nederland kreeg er in 2019 ruim 15 duizend webwinkels bij, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Verder: oud-Angels staan op tegen de vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur bij Victoria’s Secret en de papieren folder blijft onverminderd populair. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 7 februari.

CBS: ‘Aantal nieuwe webshops in een jaar verdubbeld’

Nederland kreeg er in 2019 ruim 15 duizend webwinkels bij. Het aantal startende webshops is bijna verdubbeld ten opzichte van 2018, meldt het CBS. Daarmee zijn voor het eerst in tien jaar niet organisatieadviesbureaus, maar webshops de grootste groep nieuwkomers in het bedrijfsleven. Er viel echter ook een groot aantal online spelers af. Uit de cijfers blijkt dat het verloop bij webwinkels hoog is; in 2019 stopte één op de negen bedrijven.

Modellen staan op ‘vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur’ Victoria’s Secret

Victoria’s Secret moet actie ondernemen tegen de vrouwonvriendelijke cultuur binnen het bedrijf. Dat stelt belangenorganisatie The Model Alliance in een open brief aan ceo John Mehas. Meer dan honderd modellen hebben de brief ondertekend, waaronder voormalige Victoria’s Secret Angels als Christy Turlington Burns, Amber Valletta en Iskra Lawrence.

De New York Times publiceerde begin februari een artikel over het lingeriebedrijf met de veelzeggende titel ‘Angels in hell’. Daaruit blijkt dat er onder oud-topman Ed Razek (71) van moederbedrijf L Brands sprake was van een ‘diepgewortelde cultuur van vrouwenhaat, pesten en wangedrag’. Naar verluidt zou Razek regelmatig hebben toegekeken als modellen zich tijdens de show omkleedden en heeft hij herhaaldelijk ongevraagd seksuele avances gemaakt.

The Model Alliance zou Victoria’s Secret al in september hebben uitgenodigd om deel te nemen aan het Respect-programma, dat een veilige werkomgeving voor modellen wil creëren. Het lingeriebedrijf zou het aanbod hebben afgeslagen. Volgens de non-profitorganisatie is dat in het kader van de huidige berichtgeving ‘absoluut onacceptabel’.

Q&A: ‘Papieren folder onverminderd populair’

De papieren folder is onverminderd populair in Nederland, blijkt uit onderzoek van Q&A onder 858 consumenten, ter voorbereiding op de Beste Folder Awards 2020. 85 procent van de ondervraagden ontvangt wel eens een folderpakket en 80 procent leest deze folders ook. Zes op de tien respondenten gaven aan een Ja-Ja sticker op de brievenbus te willen plakken om folders te blijven ontvangen. Q&A doet al vier jaar onderzoek naar het Nederlandse foldergebruik. Uit de resultaten blijkt dat de papieren folder voor de meeste aanloop naar fysieke winkels zou zorgen; 63 procent van de respondenten geeft aan dat een papieren folder de aankoop in een fysieke winkel stimuleert.

Han Sterk wordt nieuwe directeur inkoop vanHaren

Schoenenketen vanHaren versterkt het directieteam met Han Sterk. Sterk zal op termijn, in de zomer van 2021, de functie van Joost van Disseldorp overnemen als directeur inkoop. Disseldorp gaat dan met pensioen. Daaraan gaat een opleidingstraject van anderhalf jaar vooraf, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Retailnews. Sterk werkte eerder bij Jeans Centre, Hugo Boss en Only for Men. De directie van vanHaren bestaat verder uit Krein Bons en Robbert Vos.

Minder grote namen op New York Fashion Week

De New York Fashion Week, van 4 tot en met 12 februari 2020, moet het deze editie zonder een aantal grote namen doen. De modeweek valt dit jaar samen met de uitreiking van de Oscars (zondag 9 februari), die wordt bijgewoond door een aantal grote modeontwerpers. Dat schrijft Welingelichte Kringen. Grote afwezige is Tom Ford. Wat opvallend is, want Ford is bestuursvoorzitter van de Council of Fashion Designers of America, de organisator van de modeweek. De ontwerper kleedt verschillende acteurs tijdens de Oscars en organiseert een eigen modeshow in Los Angeles. Ook Jeremy Scott, Tommy Hilfiger en Ralph Lauren ontbreken. Jason Wu, Cynthia Rowley en Michael Kors zijn wel van de partij.

Foto: www.pexels.com/Bruce Mars