TOP

A Fair: de modebeurs in Antwerpen

Het was een typische eerste dag op een zomerbeurs in Antwerpen. Zondag 3 augustus had Afair het redelijk rustig. Precies zoals veel beursorganisaties dat de afgelopen weken al hadden ervaren.

Voor de meeste agenten bleek er niet zoveel aan de hand. Er werden wel genoeg afspraken gemaakt. Afair heet overigens weer gewoon Afair. Vorig seizoen was er de plotselinge samenvoeging met de Brussels Fashion Fairs, waardoor voor de combinatienaam Afair/BFF werd gekozen. Maar zoals medeorganisator Roger Elsten zegt: “Het is toch vooral een Antwerpse beurs.”

Dat bleek, in ieder geval op de eerste beursdag, ijdele hoop. “Ondernemers uit Wallonië reizen bijna niet”, weet Hilde Smekens van het streetwearlabel MadGirlNancy. “Maar Nederlanders des te meer.” Dat merkte Kim Dooruiter. Zij stond met haar gelijknamige modeagentschap, voor Point Virgule en Christina Ribel, ook op Modefabriek en zag veel landgenoten voorbijkomen. “Ze zeggen hier nieuwe merken te willen spotten.” Zoals de Belgische designer Nicky Vankets die, naast zijn couturelijn, nu ook een ready to wear collectie op de markt brengt. Nieuw waren het Nederlandse designerlabel Gary Symor (ook nog nooit in ons land op de beurs gestaan!) en het Deense merk Greykjalin.

 

Sportstijl

Vooral de bekende Nederlandse merken waren goed vertegenwoordigd. Fashion Island, de Belgische agent van Kuyichi, RaRe en Blue Blood, had behalve enkele paspoppen, geen kleding op de stand om het overzicht op de krappe vierkante meters te bewaren. Wel stond er de Blue Blood-fiets. Vlakbij had Gsus zijn auto geparkeerd. Het merk demonstreerde daarnaast het urban golf (straatgolf) dat een rage moet worden. Leuk was ook de show van Scapa Sports in een nabijgelegen hal.

Opvallend veel mannenmerken lieten zich beïnvloeden door de sportwereld. Verder waren er veel klassieke colberts en spencers en voor vrouwen rokken met uitbundige dessins en wijde soepele jurken. Bloemmotieven en grafische prints hebben bij alle segmenten de overhand. Het kleurbeeld is licht en neutraal met af en toe een knalkleur groen of blauw.