TOP

Arbeidscontracten op de schop, omzetgroei detailhandel en kinderlabel Mingo haalt 60.000 euro op

De regelgeving rond arbeidscontracten gaat de komende jaren mogelijk flink op de schop. Verder: Suitable krijgt Fairtrade keurmerk, Gerry Weber opent een nieuwe winkel in Eindhoven en kindermodemerk Mingo haalt duizenden euro’s op met crowdfunding. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 3 april.

Foto: Mingo

Detailhandel zet 8,5 procent meer om

De detailhandel heeft in februari 8,5 procent meer omgezet dan in februari 2022, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verkoopvolume lag in deze maand 2,9 procent lager. De omzet van de non-foodsector is gestegen met 5,3 procent (volume – 3,3 procent) en online komt op 6,0 procent meer uit dan een jaar eerder.

Kleding- en schoenenzaken hebben in februari meer omgezet dan in februari 2022. Kijkend naar januari en februari 2023 valt op dat de plus in februari (9,8%) veel minder is dan de plus in januari (41,4%). Online werd 6,0 procent meer omgezet in vergelijking met februari 2022. Webwinkels hebben 11,2 procent meer omgezet, multichannelzaken – waarbij internetverkoop een nevenactiviteit is – scoorden 1,4 procent lager. De kleding en modeartikelenbranche is op dit vlak met 2,3 procent gegroeid in februari 2023. In januari 2023 was er sprake van -11,3 procent.   

Arbeidscontracten gaan op de schop

De regelgeving rond arbeidscontracten gaat de komende jaren flink veranderen als het aan Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt. Zij schrijft aan de Tweede Kamer dat met vakbonden en werkgevers een aantal afspraken zijn gemaakt, melden diverse media als NOS en Nu.nl.

Voor ondernemers veranderen onder meer de regels voor ziekmeldingen. Zij krijgen in de toekomst eerder duidelijkheid over de mogelijkheden om een werknemer te vervangen. Daarnaast komt er een regeling waarmee personeel behouden kan worden in het geval van een crisis die buiten het ondernemersrisico valt. Werknemers kunnen in zo’n geval maximaal een halfjaar ergens anders werken of minder uren maken met behoud van WW-rechten. 

Verder worden de regels voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten strenger en wordt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) geïntroduceerd. De maatregelen moeten volgens de minister werkgevers en werknemers meer zekerheid en bescherming bieden.

Kindermodemerk Mingo haalt bijna 60.000 euro op

Het Rotterdamse duurzame kindermodemerk Mingo heeft met een crowdfundingscampagne bijna 60.000 euro opgehaald. Via CrowdAboutNow wil de onderneming de ontwikkeling van een tienerlijn en het openen van een fysieke locatie realiseren. Het uiteindelijke doel is 75.000 euro.

Mingo bestaat sinds 2014 en heeft een trouwe fanbase opgebouwd in Nederland en Duitsland. Het bedrijf geeft aan nu toe te zijn aan volgende stappen, zoals de toevoeging van een tienerlijn en de opening van een fysieke winkel. “We hebben al zoveel leuke reacties gehad van klanten die ook hebben geïnvesteerd, dat vertrouwen voelt heel goed”, aldus oprichter Naomi de Kuiper. De crowdfunding is een combinatie van een lening en voorverkoop. Het geïnvesteerde bedrag wordt in vijf jaar terugbetaald met een jaarlijks rendement van vier procent, daarnaast kunnen nu al items van de tienerlijn worden aangeschaft. De crowdfunding duurt tot 7 april 2023. 

Suitable krijgt Fairtrade keurmerk

Mannenmoderetailer Suitable mag voor diens Suitable Respect kledinglijn het Fairtrade-keurmerk voeren. De keten gebruikt voor deze collectie Fairtrade-katoen. “Met dit keurmerk zijn we nog zekerder van een duurzaam product”, zegt Suitable-eigenaar Raoul van Dun in een verklaring. “In Fairtrade hebben we een oprechte organisatie gevonden die zich inzet voor het welzijn van mensen. Dit gaat verder dan een betere prijs, maar ook een eerlijk bestaan. Door te investeren in onderwijs en duurzame technieken zorg je voor een betere toekomst waar de volgende generatie boeren van profiteert.”

Peter d’Angremond, directeur bij Fairtrade Nederland reageert: “De positie van de katoenboer wordt meestal vergeten, terwijl het de eerste onmisbare stap is in de keten. We juichen daarom toe dat Suitable, als voorloper in de herenmode, voor Fairtrade-katoen kiest. Met deze stap maken ze positieve impact op het leven van de mensen die de katoen telen en het milieu.” 

Gerry Weber opent nieuwe winkel in Eindhoven 

Gerry Weber heeft in het winkelcentrum Heuvel Eindhoven een nieuwe winkel geopend. Het merk introduceert hierbij het nieuwe winkelconcept dat eerder al is opgenomen in de nieuwe winkel in Naaldwijk. Gerry Weber noemt het vernieuwde winkelconcept ‘strong women’, wat volgens het Duitse bedrijf staat voor de doelgroep waarvoor het ontwerpt. In de winkel wordt dit vertaald naar een strak interieur met lichte kleuren en natuurlijke materialen. Middelpunt van de winkel is de ‘community table’ waarop collecties worden gepresenteerd en die ruimte biedt voor evenementen en workshops.