TOP

De verschillende soorten leningen op een rijtje

Leningen zijn een handige manier om grote aankopen te doen of onverwachte kosten te dekken zonder je spaargeld aan te hoeven spreken. Het is belangrijk om te weten dat lenen ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het is immers een financiële verplichting die je moet terugbetalen. Voordat je een lening afsluit, is het daarom verstandig om goed na te denken over de hoogte van het bedrag en de voorwaarden van de lening. Heb je nu een lening waarvoor je vanuit vroeger nog een enorm hoge rente betaald? Dan kan het raadzaam zijn over kritisch te kijken naar het oversluiten van deze lening. Vaak kan je lening oversluiten tegen een bepaalde boete, die doorgaans voordeliger is, dan wanneer je de lening gedurende de gehele looptijd bij dezelfde geldverstrekker blijft uitzitten. Omdat er een aantal leningen zijn, die eigenlijk het meeste voorkomen, hebben we hier een opsomming van voor je gemaakt.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je een vast bedrag leent voor een bepaalde periode. Bij deze lening betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je precies weet waar je aan toe bent en je van tevoren weet wanneer je de lening hebt afbetaald.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening die je afsluit om een huis te kunnen kopen. Bij een hypotheek betaal je maandelijks rente en aflossing. De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van je inkomen en de waarde van het huis. Een hypotheek is een langlopende lening die je vaak in 30 jaar terugbetaalt. Nu zijn er als het gaan om hypotheken, een aantal mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit de volgende hypotheken:

  • Lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Omdat je steeds minder rente betaalt naarmate je meer aflost, worden de maandlasten steeds lager.
  • Annuïteitenhypotheek: Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Dit bedrag blijft gedurende de hele looptijd gelijk. In het begin betaal je vooral rente en weinig aflossing, maar naarmate de looptijd vordert, verandert dit en betaal je steeds meer aflossing en minder rente.
  • Aflossingsvrije hypotheek: Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niets af. Je betaalt alleen rente. Aan het einde van de looptijd moet je het geleende bedrag in één keer terugbetalen. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten lager zijn, maar het nadeel is dat je aan het einde van de looptijd een groot bedrag moet aflossen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is eenvoudig online via Pricewise te vergelijken en ook af te sluiten. Dit is een flexibele lening waarbij je tot een bepaald bedrag kunt lenen. Bij deze lening betaal je alleen rente over het bedrag dat je op dat moment hebt opgenomen. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je altijd extra geld achter de hand hebt, maar het nadeel is dat je nooit precies weet hoeveel rente je moet betalen.