TOP

Opening Westfield Mall mogelijk uitgesteld, Inretail dreigt met kort geding en Mattijs van Bergen exposeert in Grote Kerk

Mogelijk wordt voor de tweede keer de opening van Westfield Mall of the Netherlands uitgesteld, Inretail ziet een kort geding als optie als de winkels na 2 maart niet openen en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen roept kledingbedrijven op om in actie te komen vanwege de misstanden in Myanmar. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 23 februari.

Inretail dreigt met kort geding: ‘Winkels kunnen open’

In een interview met NPO Radio 1 meldt Jan Meerman, algemeen directeur van branche-organisatie Inretail, dat een kort geding in de pijpleiding zit als de winkels na de beëindiging van de tweede lockdown op 2 maart niet open mogen. Dit alles hangt af van de maatregelen die minister-president Rutte vanavond tijdens de persconferentie bekendmaakt. Meerman zegt hierover tegen de zender: “Alles is nog mogelijk, maar een kort geding is het meest voor de hand liggend, we wachten af wat vanavond gebeurt.” Volgens hem zijn de winkels veilig gebied en kunnen ze gewoon open. Meerman: “Dat hebben we vorig jaar bewezen, we houden ons aan veiligheidsprotocollen die door het kabinet zijn goedgekeurd en dat is negen maanden goed gegaan, en toch moeten we dicht. Dat is onacceptabel.” Click & collect helpt volgens de voorzitter nauwelijks en hij vindt het onrechtvaardig dat winkeliers momenteel ‘leegbloeden’. Het hele interview beluister je op de site.

Opening Westfield Mall of the Netherlands mogelijk weer uitgesteld

De grote opening van Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam wordt mogelijk voor een tweede keer uitgesteld. Dat meldt Retailtrends. De geplande officiële opening stond gepland op 18 maart, maar die datum is onzeker geworden. Een woordvoerder van Westfield meldt: “Als de winkels niet open mogen, is het niet leuk om daar een opening te vieren. En we willen mensen ook niet aansporen om ergens massaal naartoe te gaan.” Op dit moment is alleen click & collect toegestaan. Volgens de woordvoerder wordt met spanning uitgekeken naar de persconferentie van vanavond. Aanvankelijk zou de opening oktober vorig jaar plaatsvinden, maar door de coronacrisis werd dit uitgesteld tot maart van dit jaar. In de Westfield Mall of the Netherlands – het vroegere Leidsenhage – komen 280 winkels, horecazaken en een bioscoopcomplex. Er is zo’n zeshonderd miljoen euro in geïnvesteerd en ongeveer negentig procent van de panden is al verhuurd.

Grote Kerk Breda presenteert koninklijke ontwerpen Mattijs van Bergen

Van 29 mei tot en met 29 augustus 2021 presenteert de Grote Kerk Breda de tentoonstelling Fashion Design. Hier staan recente en nieuwe ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen centraal. Royal Fashion Design toont zijn gerenommeerde ‘koninklijke’ ontwerpen – waarvan vele door koningin Máxima tijdens officiële gelegenheden zijn gedragen en zes nieuwe creaties, die speciaal in opdracht van de Grote Kerk Breda zijn ontworpen. Er worden enkele stukken getoond uit de collectie Complementair, die zijn geïnspireerd door schilderijen van Vincent van Gogh en stukken uit de collectie Zwart, die zijn geïnspireerd door onder andere fotograaf Ed van der Elsken. Mattijs van Bergen: “Schoonheid en kwaliteit zitten in tijd en concentratie.” Dit past volgens de Grote Kerk goed bij de uitgangspunten die het aanhoudt voor instandhouding en voor een eigentijdse inhoudelijke invulling, namelijk voortdurende beweging, stilte en kwaliteit.

‘Kledingbedrijven moeten misstanden Myanmar veroordelen’

Dat meldt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een persbericht. De stichting roept bedrijven die zaken doen met Myanmar op om de staatsgreep te veroordelen en werknemers die gaan demonstreren of staken te steunen. De afgelopen vijf jaar onderzocht SOMO de exportgerichte kledingindustrie in Myanmar en documenteerde, samen met lokale arbeidsrechtenorganisaties, hoe de kledingsector zich ontwikkelde en nu werk biedt aan honderdduizenden arbeiders. Dit zijn voornamelijk jonge vrouwen die onder slechte arbeidsomstandigheden werken. Nederlandse en internationale kledingmerken en retailers kopen volgens SOMO sinds 2012 in bij kledingfabrieken in Myanmar. Er zijn naar schatting 700 kledingfabrieken in Myanmar waarvan het Open Apparel Registry er 355 telt. Bekende namen zijn onder meer C&A ( 44 leveranciers), H&M (36 leveranciers), Next (39 leveranciers), Primark (12 leveranciers), WE Europe (10 leveranciers), Lidl (30 leveranciers) en Aldi (19 leveranciers). De fabriekendatabase van het Nederlandse Kledingconvenant telt 83 fabrieken in Myanmar. SOMO is in contact met verschillende arbeidsrechtenorganisaties in Myanmar en heeft verhalen gehoord over kledingfabrieken die in de dagen onmiddellijk na de staatsgreep werden gesloten. Werknemers die zich meldden stonden voor gesloten deuren. Andere werknemers bleven thuis, wantrouwend en bang voor militair geweld. Veel werknemers in de kledingindustrie hebben zich aangesloten bij protestbeweging en gaan samen met miljoenen mensen de straat op, of staken. Er bestaat geen wettelijke regeling voor dit soort verzuim. Pauline Overeem is onderzoeker bij SOMO: “Er zijn al berichten over werknemers die zijn ontslagen omdat zij hebben deelgenomen aan protesten. In andere gevallen zetten managers van kledingfabrieken hun werknemers onder druk om niet aan de demonstraties deel te nemen. In één geval heeft een fabriek naar verluid de poorten vergrendeld, waardoor het werknemers fysiek onmogelijk werd gemaakt de fabriek te verlaten en deel te nemen aan de protesten.” SOMO meldt dat welke stappen of maatregelen er ook worden genomen, de bevolking, het maatschappelijk middenveld en de arbeidersbeweging hierbij betrokken moeten worden en gehoord worden. En werknemers moeten centraal staan.

Jurk: Starburst-collectie 2012 van Mattijs van Bergen, fotografie: Wendelien van Daan