TOP

Modestage over de grens: Aleks Kuijpers in Amerika

Textilia spreekt de komende tijd elke week een student van de opleiding Modemanagement in Doorn over zijn of haar ervaringen tijdens een stage in het buitenland. Deze week is dat TMO-student Aleks Kuijpers. De 22-jarige Aleks zit in het laatste jaar van de opleiding en heeft stage gelopen bij Eneslow in New York, Amerika.

Waarom ben je stage gaan lopen in Amerika?
“Tijdens mijn opleiding heb ik altijd al het doel gehad om stage te gaan lopen in het buitenland. Ten eerste voor de ervaring, maar ook om echt op eigen benen te staan. Ik wilde niet in Europa stage lopen, omdat ik dat te dichtbij vond. Op internet ben ik wat gaan rondspeuren en toen kwam ik bij Amerika terecht.”

Wat voor bedrijf is Eneslow en waarom juist daar?
Eneslow is een kleine retailorganisatie in de schoenenbranche. Eneslow is gespecialiseerd in comfortschoenen. Het bedrijf richt zich op merken, maar heeft daarnaast ook drie winkels. Daar kunnen mensen bijvoorbeeld hun voeten op laten meten, zodat Eneslow schoenen voor hen kunnen aanpassen. Ik heb zelf een aantal brieven naar grote bedrijven gestuurd, maar daar werd niet op gereageerd. Via een docent ben ik uiteindelijk bij Eneslow terecht gekomen.”

Wat voor opdrachten moest je doen?
“In het begin deed ik eigenlijk van alles wat. Ik ben begonnen bij sales in de winkel en deed daarnaast wat administratief werk. Ook heb ik een cursus gevolgd over voeten en schoenen. Hier heb ik ook een certificaat van gehaald. Na de sales ben ik opdrachten gaan doen voor management en marketing. Zo moest ik promo’s maken, pr-vergaderingen bijwonen, maar ook heel saai gegevens invoeren.”

Wat vond je de leukste opdracht?
“De leukste opdracht was rond het 100-jarige bestaan van het bedrijf. Een extern bureau begon met een pr-campagne. Ik moest mensen interviewen en met vertegenwoordigers praten enzovoort. Hierdoor leerde ik veel over de geschiedenis van het bedrijf en hoe het was ontstaan. En het uiteindelijke feest was natuurlijk ook heel leuk.”

Vond je sommige opdrachten niet eng?
“In het begin is het altijd een beetje aftasten, hoe gaan ze reageren. Ik kijk meestal eerst een beetje de kat uit de boom, maar na een tijdje gaat het me eigenlijk prima af. Echt zenuwachtig ben ik dan niet meer.”

Zijn er dingen in New York die heel anders zijn dan hier?
“In mijn periode in Amerika speelde de recessie een grote rol. Een ontslag in Amerika gaat heel anders dan in Nederland. In Nederland gebeurt het nog een beetje subtiel, maar in Amerika zijn ze heel direct. Wat ik ook opvallend vond is dat dingen hier heel snel kunnen gaan. Mijn baas kon een derde winkel gaan openen. In tijden van recessie zou je daar toch goed over gaan nadenken lijkt mij. Binnen drie weken was de winkel geopend.”

Voelde jij je als stagiair of echt als medewerker van het bedrijf?
“Ik voelde me geen stagiair. Ik had natuurlijk andere bevoegdheden dan de andere medewerkers, maar iedereen reageerde als of ik één van hun was.”

Hoe is het je bevallen zo lang in het buitenland?
“Ik ben een half jaar weggeweest en dat is me prima bevallen. In het begin kende ik natuurlijk niemand en dan is alles wel heel spannend, maar in het hostel waar ik eerst logeerde heb ik een Nederlands meisje leren kennen die ook stage liep. Samen hebben we toen een appartement gezocht. Het is raar om in je eentje in New York rond te lopen als je niemand kent, maar na een tijdje leer je steeds meer mensen kennen. Ik leerde Nederlandse jongens kennen waarmee ik op stap ging. Ook voetbalde ik elke week in een Nederlands voetbalteam.”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
“Ik heb vakinhoudelijk veel geleerd over comfortschoenen. Daarnaast heb ik nooit echt lang achter elkaar gewerkt dus dat was vrij nieuw. Ook heb ik geleerd om op eigen benen te staan. Ik heb veel ervaringen opgedaan qua werk, maar ook hoe ze in het bedrijfsleven met elkaar omgaan enzovoort.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik wil me het liefst bezighouden met het ontwikkelen van producten en dan het liefste in de sport- of teambranche. Echt veel eisen stel ik er niet aan. Als het in het buitenland is dan vind ik dat helemaal prima.”

 

Klik hier voor meer modestages over de grens