TOP

Deflatie: goed of slecht nieuws*

Europa gaat mogelijk een lange periode van deflatie tegemoet. Prijzen dalen en de koopkracht groeit. Is dit goed of slecht nieuws? Vijf vragen met antwoorden.

1. Wat is deflatie precies?

Officieel: waardevermindering van geld, waardoor het prijsniveau daalt. Kun je bijvoorbeeld het ene jaar een brood kopen voor twee euro, een jaar later kost datzelfde brood 1,80 euro. Deze prijsdaling geldt voor allerlei goederen: van benzine tot consumptiegoederen als kleding en schoenen.

2. Is dit goed of slecht nieuws?

Op het eerste gezicht lijkt het goed nieuws. Producten worden goedkoper en consumenten kunnen dus meer voor minder kopen. Maar die consument denkt: prijzen dalen dus producten zullen nóg goedkoper worden. Aankopen worden uitgesteld met als gevolg een verlamde economie.

3. Sinds wanneer is er sprake van deflatie in Nederland?

Eurostat, het Europese Statistiek Bureau, meldt dat het prijspeil in Nederland in december is gedaald. De gemiddelde prijsdaling zou 0,1 procent bedragen. Over heel 2014 was er sprake van een inflatie van één procent, het laagste niveau in de afgelopen 25 jaar. Ook in andere Europese landen is er in december sprake van deflatie. Oorzaak is de zwakke economische groei en dalende olieprijzen.

4. Inflatie van één procent is dus goed nieuws?  

Niet helemaal. Centrale banken zoals de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse FED houden de inflatie het liefst op twee procent omdat bij dat percentage de economie heeft beste gedijt en consumenten hun geld gewoon uitgeven.

5. Is er iets aan deflatie te doen?

Niet echt. Normaal gesproken kunnen centrale banken rentes verlagen zodat de economie wordt aangejaagd. Maar die rente staat al bijna op nul. Overigens slaan Nederlandse economen nog geen alarm omdat de deflatie nog maar één maand betreft en het percentage laag is.