TOP

8x inspirerende modetentoonstellingen die je dit jaar wil bezoeken

Mode- en kunstliefhebbers opgelet! Van avant-garde couture tot historische kostuums; deze exposities bieden een unieke inkijk in de wereld van mode en design. Niet alleen in Nederland, maar ook buiten onze landsgrenzen is er veel fraais te bewonderen op het gebied van fashion. We tippen acht van onze favorieten in binnen- en buitenland. Dus pak je agenda er maar bij, want deze tentoonstellingen wil je niet missen.

Beeld: Modemuseum Hasselt
Tekst: Caro van Dijk

#1 Diva – Kunsthal, Rotterdam

Laat je meevoeren op een reis door de tijd en bewonder de meest iconische modecreaties gedragen door legendarische diva’s. Wat kun je verwachten? Een viering van operagodinnen uit de 19e eeuw tot hedendaagse pop- en rock-‘n-roll supersterren. Bekijk de legendarische looks van onder andere Tina Turner, Shirley Bassey, Cher, Elton John, Billie Eilish en Rihanna. Need we say more?

De tentoonstelling is te zien van 26 oktober 2024 tot en met 2 maart 2025

#2 Lisa Konno: The Porcelain Body –  Museum JAN, Amstelveen

Ze wordt ook wel een van Nederlands meest veelbelovende ontwerpsters genoemd: Lisa Konno. De Japans-Nederlandse ontwerpster staat bekend om haar stijl die zowel tijdloos als eigentijds aanvoelt. Voor haar eerste solotentoonstelling combineert ze porselein met textiel, waarmee ze reflecteert op de schoonheidsidealen in Japan en Nederland. Konno verkent op een intuïtieve manier de vrouwelijke archetypen uit haar twee culturen, waaronder het bruidje, de geisha, de prostituee en de huisvrouw.

De tentoonstelling is te zien tot en met 16 juni 2024

#3 300 jaar onderkleding – Rijksmuseum, Amsterdam

Altijd al willen weten wat voor ondergoed men 300 jaar geleden droeg? Bezoek dan de tentoonstelling ‘300 jaar onderkleding’ en verken de evolutie van lingerie, korsetten en onderjurken door de eeuwen heen, en ontdek hoe deze kledingstukken de mode en onze maatschappij hebben gevormd. 

De tentoonstelling is te zien tot en met 16 juni 2024

#4 Dior – A New Look – Kunstmuseum, Den Haag

Dit najaar presenteert Kunstmuseum een tentoonstelling over Christian Dior, een van ‘s werelds grootste mode- en couturehuizen, en zijn unieke nalatenschap. Thema’s zoals the New Look, de liefde voor bloemen, heldinnen, sterke vrouwen, en de Dior Dream vormen de basis van de tentoonstelling. Uiteraard is er ook aandacht voor de huidige creative director: Maria Grazia Chiuri. Haar werk heeft een centrale rol in de tentoonstelling, waarvan de titel naar haar vernieuwende visie verwijst. 

De tentoonstelling is te zien van 21 september 2024 tot en met 26 januari 2025

#5 Richard Avedon: Relationships – Kunsthal, Rotterdam

Fotografie en mode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de tentoonstelling ‘Relationships’ maak je kennis met het indrukwekkende oeuvre van Avedon, zijn werkwijze, en ontdek je hoe zijn portretten vandaag de dag nog altijd bepalend zijn binnen de fotografie. Richard Avedon is een pionier op het gebied van mode- en portretfotografie. Zijn portretten staan symbool voor innovatie en creativiteit en laten zien hoe hij als geen ander de complexiteit en kwetsbaarheid van menselijke relaties weet vast te leggen.

De tentoonstelling is te zien van 1 juni 2024 tot en met 6 oktober 2024

#6 Sleeping Beauties: Reawakening – The Metropolitan Museum of Art, New York

Heb je tussen mei en september een trip naar New York gepland staan? Dan is het zeker de moeite waard om de tentoonstelling ‘Sleeping Beauties’ te bezoeken in het imposante MET museum. Tijdens deze innovatieve tentoonstelling wordt de wedergeboorte en vernieuwing van fashion verkend, waarbij de natuur als metafoor wordt gebruikt voor de vergankelijkheid van mode. 

De tentoonstelling is te zien van 10 mei 2024 tot en met 2 september 2024

#7 Barbie: The Exhibition – The Design Museum, Londen

“Life in plastic, it’s fantastic!” De barbie hype is groter dan ooit, dus was het slechts een kwestie van tijd voordat deze tentoonstelling zou plaatsvinden. Stap in de wereld van Barbie en ontdek de evolutie van ’s werelds beroemdste modepop. Van haar eerste outfit tot haar meest recente looks, deze expositie in Londen is een must visit voor alle barbie fans! 

De tentoonstelling is te zien van 5 juli 2024 tot en met 23 februari 2025

#8 M/OTHERS, Mode en Moederschap – Modemuseum, Hasselt

Net over de Belgische grens vind je het het Mode Museum in Hasselt. Halverwege juni gaat de tentoonstelling ‘M/OTHERS’ van start, waarbij er een unieke blik wordt geworpen op de relatie tussen mode en het moederschap. Van Christian Diors New Look tot de ontwerpen van Jacquemus en de statige “vrouwen die dragen” van de Zuid-Afrikaanse Thebe Magugu: de moederfiguur, als bron van inspiratie en creativiteit in de mode, lijkt terug van nooit weggeweest.

De tentoonstelling is te zien van14 juni 2024 tot en met 5 januari 2025