TOP

3 tips wanneer je overweegt een bedrijfspand aan te schaffen

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je een bedrijfspand kopen? Dan moet je met een flinke zak geld over de brug komen. Aan de meeste bedrijfspanden in ons land hangt namelijk een hoog prijskaartje. Desondanks is het vaak toch mogelijk om een bedrijfspand te kopen. Je kunt het pand namelijk niet alleen met eigen geld financieren, maar ook met een zakelijke financiering. Heb je een bedrijfspand op het oog? Dan raden wij je aan om deze niet direct te kopen. Wanneer je dit wel doet, krijg je hier mogelijk al snel spijt van. Om dit te voorkomen, richt jij je tot de onderstaande drie tips. Deze tips komen stuk voor stuk van pas als je overweegt een bedrijfspand aan te schaffen.

1. Bedenk hoe je het pand wilt financieren

Voordat je een bedrijfspand kunt kopen, moet je eerst weten hoe je de aankoop wilt financieren. Dit kan op verschillende manieren. Als het jouw bedrijf de laatste jaren voor de wind is gegaan, heb je mogelijk een behoorlijk eigen vermogen opgebouwd. In dat geval kun je de aankoop van het pand mogelijk volledig financieren met eigen geld. Ben je niet bij machte om een bedrijfspand met eigen geld te financieren? Dan kun je zakelijk lenen. Je gebruikt in dat geval geld van een ander om een bedrijfspand te kopen.

Wanneer je een zakelijke lening afsluit om een bedrijfspand te kopen, ga je een schuld aan. Je lost iedere maand een deel van het geleende bedrag af. Vind je het maandelijkse bedrag wat aan de hoge kant? Dan kun je ervoor kiezen om een deel van het bedrijfspand te financieren met eigen geld. Het grote voordeel hiervan is dat je minder hoeft te lenen, waardoor jouw maandlasten automatisch ook lager uitvallen.

2. Leen nooit meer dan je nodig hebt

Wil je een zakelijke financiering aanvragen om de aankoop van een bedrijfspand te financieren? Dan kun je kiezen uit zowel een zakelijke lening als een zakelijke hypotheek. Voor welke vorm je ook kiest, het is belangrijk dat je nooit meer leent dan je nodig hebt. Bij beide financieringsvormen betaal je namelijk rente over het hele bedrag dat je leent. Hierdoor betaal je ook rente over geld dat je niet gebruikt. Daarom is een zakelijke lening of zakelijke hypotheek berekenen aan te raden voordat je een zakelijke financiering aanvraagt. Op deze manier voorkom je dat de aanschaf van een bedrijfspand je onnodig veel geld kost.

3. Vergeet niet dat je rente betaalt over een lening

Veel ondernemers berekenen eerst in hoeverre het haalbaar is om een zakelijke lening af te sluiten voordat zij daadwerkelijk een aanvraag indienen. Verstandig, want op deze manier weet je precies of je aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen die een zakelijke financiering met zich meebrengt. Je moet niet vergeten om rekening te houden met de rente als je een berekening maakt. Het bedrag dat je iedere maand terugbetaalt bestaat namelijk uit aflossing en rente. Hierdoor betaal je onderaan de streep altijd meer geld terug dan je daadwerkelijk leent.