TOP

Zes arrestaties bij inval World Fashion Centre

Bij de politiecontrole op woensdag in het World Fashion Centre in Amsterdam zijn 6 personen aangehouden. Ook heeft de politie 840.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Drie arrestaties zijn verricht door de Vreemdelingenpolitie, de andere drie arrestaties betrof personen die verdacht worden van witwaspraktijken. De politie heeft bij één arrestant 50.000 euro in beslag genomen, bij hem thuis werd nog eens 790.000 euro aan contanten aangetroffen. Verder nam de recherche meerdere geldtelmachines, computers, communicatieapparatuur en administratie voor ondergronds bankieren in beslag.

Nog vier verdachten vast
In totaal werden zestien bedrijven in het WFC gecontroleerd, meldt de politie. Van de zes aangehouden verdachten zitten er nog vier vast. Drie voor witwassen en één als ongewenst vreemdeling.

Bij de actie waren ongeveer honderd agenten en opsporingsambtenaren betrokken, van zowel politie, recherche, Belastingdienst, Arbeidsinspectie als de vreemdelingendienst en de directie van het WFC. Ook zijn er geld-, drugs, en explosievenhonden ingezet. De inval concentreerde zich op Toren 3, waar met name kledingzaken uit het lagere segment gehuisvest zijn.

Verkeerscontrole
Naast de inval werd ook een intensieve verkeerscontrole gehouden in de omgeving van het WFC, om te voorkomen dat verdachten ongezien zouden kunnen ontkomen.

“De controles in het WFC maken deel uit van een uitgebreide aanpak van politie en justitie om criminelen uit de anonimiteit te halen en verdere vermenging van onder- en bovenwereld te voorkomen”, aldus recherchechef Jouke de Jong.

De controle wordt gehouden naar aanleiding van de geweldsincidenten in mei en juni, waarbij enkele kledingzaken werden beschoten en bestookt met explosieven. Op 30 mei werd kledingzaak Balli Mode beschoten en op 20 juni werd een handgranaat naar de winkel gegooid. Op 1 juli werd een andere zaak, Popsy Fashion, met een explosief bestookt.

Ondergronds bankieren
Deze incidenten brachten de politie op het spoor van ondergronds bankieren. Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen mogelijk maakt tussen criminelen zonder dat dit administratief te herleiden valt naar de betrokkenen.

Volgens Het Parool wees het politieonderzoek uit dat de getroffen ondernemingen vooral als ondergrondse banken werkten en de winkels als dekmantel gebruikten. Behalve deze zaken lijken veel meer ‘kledinghandelaren’ in de toren actief te zijn als hawala-bankiers.

Meldpunt
Het management van het World Fashion Centre had begin juli al aangekondigd maatregelen te nemen om het groothandelscentrum te zuiveren van banden met ondergronds bankieren. De directie van het WFC stelt ook een meldpunt in voor het melden van misstanden.