TOP

Winkeliers willen zwarte lijst van helers

Omdat gestolen goederen vaak worden geheeld, pleit Detailhandel Nederland voor zelfregulering van zwarte markten en veilingsites. Zij moeten verplicht zelf extra toezicht te houden en desnoods gesloten worden wanneer zij een platform van heling blijven.

Volgens Detailhandel Nederland is het afgelopen jaar voor circa 1,4 miljard euro aan artikelen gestolen uit winkels. Met name de eenvoud waarmee gestolen artikelen kunnen worden geheeld, is de organisatie een doorn in het oog. “Wij vermoeden dat de helft van de gestolen artikelen verdwijnt in het helerscircuit”, zegt Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland.

Zwarte markten

Detailhandel Nederland pleit voor zelfregulering van markten die kwetsbaar zijn voor heling, zoals zwarte markten en veilingsites. Zij moeten verplicht zelf extra toezicht te houden door bijvoorbeeld het invoeren en naleven van een legitimatieplicht voor alle professionele handelaren. Ook moeten deze handelsplaatsen een landelijke zwarte lijst van louche handelaren aanleggen, waarna mensen op de zwarte lijst kunnen worden geweerd van de handelsplaatsen.

Sluiting

“Wanneer blijkt dat zwarte markten, veilingsites en goudopkopers bij herhaling een platform blijken voor helers en onvoldoende maatregelen treffen, moeten deze door de autoriteiten worden gesloten”, vindt Detailhandel Nederland. De winkeliersorganisatie stelt voor de wet aan te passen om dat mogelijk te maken.

Kamervragen

Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gaat schriftelijke vragen stellen aan de minister van Veiligheid en Justitie over deze ‘zwarte lijst van helers’. Zij wil weten of de minister ook vindt dat heling moet worden aangepakt en welke maatregelen hij eventueel gaat nemen.