TOP

‘Winkelen wordt bijzaak’ [video]

Hoe zien winkelstraten eruit in 2020? En hoe houd jij je staande in de toekomst? Textilia vat het rapport De Nieuwe Winkelstraat van onderzoeksprogramma Shopping2020 voor je samen.

Het zijn roerige tijden in modeland. De consument shopt meer en meer online, duurzaamheid is een hot topic, en het is ook nog eens crisis. De vraag rijst hoe de winkelstraten er anno 2020 uit zullen zien. De Expertgroep De Nieuwe Winkelstraat van onderzoeksprogramma Shopping2020 zocht het uit.

Het Oude Winkelen

De meeste winkels in Nederland zijn gecentraliseerd in binnensteden. Consumenten kwamen er om te oriënteren en wellicht te kopen. Er zijn echter een paar factoren die momenteel een grote impact hebben op het huidige winkellandschap. De opkomst van webshoppen en duurzaamheid zijn daar een voorbeeld van, maar ook de crisis gooit roet in het eten. Consumenten houden hun hand op de knip. Daarnaast vergrijst de bevolking en dunt de ‘kopende massa’ uit. Met als gevolg dat (fysieke) winkels het hoofd niet langer boven water houden en leegstand de winkelstraten domineert. Dit vraagt om een andere aanpak. Hoe ziet de winkelstraat eruit in 2020?

Van winkelstraat naar belevingsgebied

Gelukkig verdwijnen winkels niet. Alleen hier kan de consument de producten daadwerkelijk ervaren. Wel zal de winkelstraat er in 2020 anders uitzien. Er zullen producten bekeken, besteld en opgehaald worden, waarbij winkelen niet langer het hoofddoel is. Kunst, cultuur, horeca en diensten zijn naast retail namelijk ook reden om in 2020 naar een ‘belevingsgebied’ te komen.

Inruilen winkelruimte

Zo’n 20 tot 30 procent van de winkelmeters zou volgens het rapport van Shopping2020 de komende jaren uit de markt gehaald moeten worden. Deze meters kunnen worden vervangen door de virtuele meters van online. Het aandeel online retail groeit immers nog gestaag door. De verdwenen fysieke winkelmeters worden vervangen door bovengenoemde branches als de horeca. Vastgoedeigenaren, (lokale) overheden, horeca, kunst, cultuur en retail zullen in de toekomst dan ook samen moeten werken om een belevingsgebied vorm te geven.

Vijf soorten gebieden in 2020

Shopping2020 schetst vijf soorten gebieden waar in 2020 (ook) gewinkeld zal worden. Híer liggen de kansen voor retailers in 2020:

1. Surprise & Shop: ‘vermaak op pretparkniveau’. Denk aan warenhuizen, brandstores en speciaalzaken in de steden.

2. Travel & Shop: ‘gemakshalve een boodschap doen’. Te denken valt aan digitale schermen, pop-up stores en afhaalpunten op trein- en tankstations.

3. Story & Shop: ‘retail als ondersteuning’ op plekken waar een verhaal wordt verteld. Een (tijdelijk) attractiepark of museum bijvoorbeeld, waarin een (pop-up) store onderdeel is van de sfeer.

4. Work & Shop: retail waar wordt gewerkt. Onbemande gemakswinkels of afhaalpunten op kantoren, universiteiten of ziekenhuizen bijvoorbeeld.

5. Service & Shop: je plaatselijke supermarkt breidt uit. Niet alleen boodschappen doen in de buurt, maar ook winkelen, naar de kapper of de apotheek. Ook hier is behoefte aan afhaalpunten.

Conclusies

De conclusies die uit het rapport van Shopping2020 kunnen worden getrokken zijn als volgt:

–          Pure player wordt omnichannel-player.

–          De technologie ontwikkelt verder.

–          Consumenten shoppen onafhankelijk van plaats en tijd.

–          Beleving staat centraal.

–          Zelfstandige ondernemers zijn cruciaal voor unieke beleving.

–          De overheid moet in actie komen.

–          Retailvastgoed moet op de schop.

Aanbevelingen

Op basis van het veranderende winkellandschap en de bovengenoemde conclusies komt Shopping2020 tot de volgende aanbevelingen.

  • Omarm ‘total retail’ (omni-channel).
  • Flexibiliseer.
  • Test locaties en concepten.
  • Ruil meerdere winkels in voor enkele flagshipstores en kleine touchscreen-winkels.
  • Onderscheid je fysieke winkel door service en personeel.
  • Verduurzaam je logistiek.

Bekijk ook onderstaande video van Shopping2020.

Voor het overige deel ligt het lot van retail in handen van organisaties als gemeenten en vastgoedondernemers. Zodra zij winkellocaties en huurcontracten flexibiliseren lees je dit uiteraard op Textilia.

Lees ook deze zeven tips van Rabobank.